Parlament FBiH
26

Neozbiljnost bh. političara: Na sjednice ne dolaze ni zastupnici, a ni ministri

Piše: Ervin Mušinović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zbog nedolaska zastupnika prilikom izjašnjavanja "pao" je Izvještaj Vlade Federacije BiH za 2016. godine uprkos tome što koalicioni partneri iz SDA, HDZ-a BiH i SBB-a tvrde kako u entitetu postoji parlamentarna većina. Rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH razmišlja da zabrani zastupnicima praćenje sjednice iz restorana ili hola zgrade vrhovnog organa zakonodavne vlasti u FBiH.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić žestoko je kritikovao zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH zbog situacija u kojoj je odbijen izvještaj o radu vlade. On je rekao da je usvajanje trebalo biti puka formalnost, ali da je izvještaj "pao" zbog toga što sjednici nije prisustvovalo 12 zastupnika koalicije.

Ovim povodom razgovarali smo sa parlamentarcima iz koalicionih stranaka koji su nam kazali da Vlada FBiH ima podršku u Parlamentu FBiH, a da je do "obaranja" izvještaja došlo isključivo zbog tehničke prirode.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić rekao nam je da u trenutka glasanja o Izvještaju Vlade FBiH u sali nije bilo prisutno ukupno sedam zastupnika iz SDA, tri iz SBB s tim što je prisutni zastupnik Faruk Ćupina iz SBB-a prilikom glasanja bio suzdržan.

"Svi zastupnici iz HDZ-a BiH bili su u sali i podržali Izvještaju Vlade FBiH. Jedan broj zastupnika bio je u neposrednoj blizini, ali u trenutku glasanja nisu bili u zgradi. Poslije su se javljali i izražavali žaljenje. Tokom diskusija niko iz koalicije nije problematizovao rad Vlade FBiH. Tako da neusvajanje je isključivo tehničko pitanje", rekao je Mušić.

Otkrio nam je da će Vlada FBiH najvjerovatnije do sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH koja je planirana za 30. mart dostaviti dopunjeni izvještaj Zastupničkom domu koji bi trebao biti usvojen.

Na pitanje o kritikama premijera Novalića, Mušić je rekao da sva dešavanja gleda iz pozitivnog ugla jer se na taj način može uozbiljiti prisustvo zastupnika u sali za vrijeme trajanja sjednice.

"Novalić je s te strane upravo. S druge strane i zastupnici često imaju primjedbe na prisustvo članova Vlade FBiH na sjednicama. Morat ćemo u narednom periodu iznaći dogovor i podići radni ambijent na viši nivo. Ozbiljno razmišljam o sprječavanju posmatranja samog zasjedanja u holovima ili restoranu", rekao je Mušić.

O nedolasku zastupnika na sjednice i ne usvajanju Izvještaja Vlade FBiH razgovarali smo i sa šefom Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jozom Bagarićem koji je rekao da Vlada FBiH ima maksimalnu podršku HDZ-a BiH.

"Kritike o nedolasku ne sjednice ne odnose se na Klub zastupnika iz reda HDZ-a BiH i HNS-a. Naši zastupnici su redovno na sjednicama za razliku od kolega. Nevjerovatno je da toliki broj zastupnika iz SDA i SBB-a nedostaje u sali prilikom glasanja o tako važnom izvještaju kao što je Izvještaj o radu Vlade FBiH", kazao je Bagarić.

On je kazao da su zastupnici iz HDZ-a BiH tokom glasanja bili u sali Parlamenta FBiH, a ne u restoranu, holovima ili na pijaci.

Zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Sanel Razić rekao je za Klix.ba kako u trenutku glasanja u sali nije bilo 11 zastupnika, ali da te okolnosti nemaju nikakve veze sa podrškom Vladi FBiH.

"SBB će na sjednici Kluba analizirati dešavanja vezana za posljednju sjednicu Zastupničkog doma i nedolaska zastupnika. Poznato nam je da je bilo određenih zastupnika koji što zbog bolesti, što zbog odsustva iz države nisu bili u mogućnosti da prisustvuju sjednici", kazao je Razić.

Sa zastupnicima koji čine parlamentarnu većinu ne slažu se opozicione stranke. Zastupnik SDP-a BiH Damir Mašić smatra da u svakoj normalnoj demokratskoj zemlji vlada podnosi ostavku ukoliko joj se ne usvoji izvještaj o radu.

"Ova parlamentarna većina ne funkcioniše od kada je uspostavljena. To najbolje pokazuje sve ono što se dešavalo proteklih dana. Potrebno je samo napraviti analizu stanja u smislu koliko je zakona izašlo iz Vlade FBiH i koliko ih je usvojeno u Parlamentu FBiH, te koliko je puta zasjedao Parlament FBiH", kazao je Mašić.