{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Neophodno više sredstava za javne kuhinje'

F
8.4.2009. u 12:26
0
0
'Neophodno više sredstava za javne kuhinje'
0
'Neophodno više sredstava za javne kuhinje'
Foto: Narodna kuhinja Stari Ggrad
Vijeće ministara BiH kao i entitetske vlade još nemaju pravog rješenja za sve težu ekonomsku i socijalnu krizu s kojom se građani i građanke BiH suočavaju, smatra Naša stranka.
Naša stranka upozorava da se izvoz bosanskohercegovačkih proizvoda i roba smanjio za 24 posto već u prva dva mjeseca tekuće godine, a da se broj korisnika javnih kuhinja u većim gradovima udvostručio. Bosanskohercegovačke vlasti nemaju nikakvog odgovora na katastrofalan pad izvoza i svakodnevna otpuštanja radnika, a što veliki broj stanovništva vodi u krajnje siromaštvo i borbu za preživljavanje.

Naša stranka stoga zahtijeva od nadležnih institucija da ozbiljno i snažno potaknu proizvodnju hrane i adekvatno popune robne rezerve na svim nivoima.

- Od iznimne je važnosti i unaprijediti rad javnih kuhinja, jer je oko polovina stanovništva BiH već siromašna ili na granici siromaštva, što znači – gladno! Dok poslanici u Parlamentarnoj skupštini izglasavaju sramno povećanje vlastitih plaća, a Federalna vlada se dodatno zadužuje pod nepovoljnim uvjetima kod komercijalnih banaka, niko od odgovornih nije ni pomislio u ovogodišnjim budžetima odvojiti značajnija sredstva za rad javnih kuhinja koje uglavnom rade u okviru humanitarnih organizacija, objašnjeno je u saopćenju Naše stranke.

Sadašnji kapaciteti javnih kuhinja, bez značajnih sredstava iz budžeta svih nivoa vlasti nisu uopće dovoljni da zadovolje potrebe sve većeg broja stanovništva koje je prinuđeno hraniti se u javnim kuhinjama.

Naša stranka se zalagala u Gradskom vijeću Grada Sarajeva da se sredstva za rad javnih kuhinja u ovoj godini povećaju za 100 posto, a što je i učinjeno, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: