{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neophodno veće povezivanje kantona u FBiH radi bolje zdravstvene zaštite

F
20.3.2008. u 14:17
0
0
Neophodno veće povezivanje kantona u FBiH radi bolje zdravstvene zaštite
0
Neophodno veće povezivanje kantona u FBiH radi  bolje zdravstvene zaštite
Stanje u zdravstvu s aspekta funkcioniranja zdravstvene zaštite u Federaciji BiH bilo je tema sastanka rukovodstava skupština svih kantona u FBiH jučer na Bjelašnici.
Diskusije i stavovi izneseni na skupu ukazali su na neophodnost poduzimanja mjera kojima bi se poboljšao neravnopravan položaj građana Federacije BiH u korištenju zdravstvenih usluga, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Finansijska dugovanja o pitanju plaćanja zdravstvenih usluga između kantona također su otvorila brojne diskusije i reagiranja.

Rečeno je da su velike razlike među kantonima u stepenu naplaćenih doprinosa, koje se kreću od 30 do 98 posto, što direktno utječe na finansiranje zavoda zdravstvenog osiguranja i pružanje kvalitetne zdravstvene usluge.

Zajednička je ocjena da je i nedostatak jedinstvene strategije u razvoju zdravstva u FBiH jedan od osnovnih uzroka neriješenog i nefunkcionalnog sistema zdravstvene zaštite u kantonima Federacije.

Iako je zdravstvenoj struci ostavljeno da pokuša pronaći najbolja rješenja, uz podršku i politike, na sastanku su se sve glasnije čula mišljenja da FBiH treba definirati mrežu sekundarne i tercijalne zdravstve zaštite, u okviru koje bi se trebali odrediti i referentni centri za razvoje pojedinih mediciniskih grana.

U tu svrhu, dogovoreno je da se do polovine sljedećeg mjeseca održi sastanak ministara zdravstva kantona Federacije BiH da bi neki od ponuđenih prijedloga s jučerašnjeg sastanka mogli dobiti i konačnu formu te bili upućeni Vladi i Parlamentu FBiH.

Učesnici radnog sastanka na Bjelašnici raspravljali su i o nedostatku federalnog zakona o finansiranju političkih partija.

Da bi se našlo najbolje rješenje, formirat će se koordinaciono tijelo sa sekretarima svih kantonalnih skupština u FBiH. Ono bi trebalo predložili rješenja tog problema te ih predočiti izvršnoj i zakonodavnoj federalnoj vlasti.

Sastanak na Bjelašnici inicirao je Kanton Sarajevo, predvođen predsjedavajućim Skupštine KS-a Denisom Zvizdićem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: