{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neophodno se suočiti sa zločinima počinjenim u Prijedoru

F
FENA
14.9.2007. u 17:25
0
0
Neophodno se suočiti sa zločinima počinjenim u Prijedoru
0
Neophodno se suočiti sa zločinima počinjenim u Prijedoru
Foto: Wikipedia
Neophodno je saopćiti potpunu istinu o ratnim dešavaljima u Prijedoru, suočiti se sa stravičnim zločinima i žrtvama vratiti dostojanstvo, rečeno je danas na okruglom stu na temu "Informiranje lokalne javnosti o činjenicama koje su utvrđene u presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju" koji je održan u Prijedoru.
Matias Helman, predstavnik Sekretarijata MKSJ u BiH kazao je da je taj sud do sada izrekao pravosnažne presude protiv 14 osoba zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih u Prijedoru 1992. godine.

Helman je, učestvujući u radu okruglog stola, naglasio da je Prijedor u historiji Tribunala zabilježen kao mjesto gdje su sprovedene prve istrage i izrečeno više presuda nego u bilo kojoj općini u bivšoj Jugoslaviji.

Predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava u RS-u Branko Todorović smatra da lokalne vlasti nisu dale svoj doprinos na utvrđivanju ratnih stradanja u Prijedoru, ali da je takva situacija i u drugim općinama u BiH.

Ocijenio je da lokalne zajednice i mediji nemaju hrabrosti da se suoče sa istinom o brutalnim, tragičnim i strašnim zločinima tokom rata, te da niko nije pokrenuo proces suočavanja sa istinom i proces pomirenja.

Organizatori današnje rasprave su Misija OESC-a u BiH i Program saradnje s javnošću "Autrič program" Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: