{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neophodno se suočiti sa zločinima počinjenim u Prijedoru

F
14.9.2007. u 17:25
0
0
Neophodno se suočiti sa zločinima počinjenim u Prijedoru
0
Neophodno se suočiti sa zločinima počinjenim u Prijedoru
Foto: Wikipedia
Neophodno je saopćiti potpunu istinu o ratnim dešavaljima u Prijedoru, suočiti se sa stravičnim zločinima i žrtvama vratiti dostojanstvo, rečeno je danas na okruglom stu na temu "Informiranje lokalne javnosti o činjenicama koje su utvrđene u presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju" koji je održan u Prijedoru.
Matias Helman, predstavnik Sekretarijata MKSJ u BiH kazao je da je taj sud do sada izrekao pravosnažne presude protiv 14 osoba zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih u Prijedoru 1992. godine.

Helman je, učestvujući u radu okruglog stola, naglasio da je Prijedor u historiji Tribunala zabilježen kao mjesto gdje su sprovedene prve istrage i izrečeno više presuda nego u bilo kojoj općini u bivšoj Jugoslaviji.

Predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava u RS-u Branko Todorović smatra da lokalne vlasti nisu dale svoj doprinos na utvrđivanju ratnih stradanja u Prijedoru, ali da je takva situacija i u drugim općinama u BiH.

Ocijenio je da lokalne zajednice i mediji nemaju hrabrosti da se suoče sa istinom o brutalnim, tragičnim i strašnim zločinima tokom rata, te da niko nije pokrenuo proces suočavanja sa istinom i proces pomirenja.

Organizatori današnje rasprave su Misija OESC-a u BiH i Program saradnje s javnošću "Autrič program" Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: