{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neophodno preispitivanje zatvorskog sistema u BiH

F
29.7.2009. u 19:24
0
4
Neophodno preispitivanje zatvorskog sistema u BiH
0
Neophodno preispitivanje zatvorskog sistema u BiH
Foto: FTV
Posljednji slučaj bjekstva Karaja Kamela, poznatijeg kao Abu Hamza, koji se nakon dopusta nije vratio u zenički zatvor, ponovo skreće pažnju na potrebu preispitivanja zatvorskog sistema u Bosni i Hercegovini i poboljšanja saradnje, koordinacije i komunikacije između menadžmenta zatvora, agencija za provođenje zakona i Ministarstva pravde, saopćeno je iz Policijske misije Evropske unije (EUPM).
“Tužioci i procedure krivičnog pravosuđa pred sudovima ne funkcioniraju u vakuumu, oni su na jednom kraju povezani s policijom i zatvorskim sistemom na drugom. Zatvori su posljednji element u lancu krivične procedure. Kao i u svakom lancu, najslabija karika odlučuje o snazi lanca“, kaže komesar Stefan Feller, šef EUPM-a.

Agencije za provođenje zakona su poslale signal upozorenja u ovom slučaju. Iako je informacija primljena 23. jula, u zenički zatvor je stigla nekoliko sati prije isteka 25-dnevnog dopusta Karaja Kamela.

“Element koji najviše interesuje ne samo policiju i pravosuđe nego i građanstvo je da zatvorenici ne pobjegnu”, dodaje komesar Feller. “U cilju sprječavanja bijega, sva tri aktera – policija, zatvor i ministarstvo – moraju postati operativniji, a manje birokratski.”

Policijska misija EU je identificirala aktivnosti oko preispitivanje zatvorskih sistema u BiH kao područje na kome treba uložiti napore u toku nastavka Misije, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: