Vojin Mijatović
0

Neophodno ispuniti određene uvjete za aplikaciju u EU

FENA
Za BiH je nerealno da, prije zatvaranja OHR-a i definiranja osnovnih stvari koje se tiču ustavnih odnosa u BiH, očekuje podnošenje aplikacije za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropsku uniju, ocijenio je danas Vojin Mijatović, savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH za evropske integracije.

Mijatović je u pauzi međunarodne konferencije o temi "BiH i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju - mogućnosti i prespektive", rekao da je ipak "optimist kada je riječ o evropskim integracijama, te da smatra da će u 2010. godini BiH postati zemlja kandidat, a njeni građani putovati bez viza u EU".

Gvenalin Radošević, predstavnica "Welcom Europe" - partnerske organizacija Evropske komisije, istakla je da EU smatra da BiH mora brže raditi na postizanju statusa zemlje kandidata, prvenstveno kada je riječ o institucionalnim reformama koje se tiču zakonodavstva i prava.

Ona je naglasila da Evropska komisija ne može da riješi unutrašnje probleme BiH.

  • To mora da uradi sama BiH, a EU je tu da joj pomogne, dodala je Radošević.

Organizator Međunarodne konferencije o temi "BiH i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju - mogućnosti i perspektive" je Centar za ekonomsku politiku i evropske integracije iz Banje Luke pod pokroviteljstvom Narodne skupštine RS-a.

Vezani članci