Razgovor Čordaš-Pak
0

'Neophodno brže provođenje dogovora iz Pruda'

FENA
Dopredsjednik Republike Srpske Davor Čordaš i zastupnica Evropskog parlamenta i predsjedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope Doris Pak izrazili su zajedničko zadovoljstvo sporazumom iz Pruda, ali i ukazali na značaj bržeg provođenja dogovorenog u Prudu.

Pak je ukazala i na predstojeće ustavne promjene, na problem dosadašnjeg funkcioniranja institucija, te potrebe racionalnijeg organiziranja ustroja države, saopćeno je iz Čordaševog kabineta.

Dopredsjednik RS-a je naglasio da bilo kakvo ukidanje županija i prijenos ovlasti na općinsku razinu nije prihvatljivo za Hrvate.

„Na taj bi način, ionako ugrožena prava Hrvata, bila praktično ukinuta”, rekao je Čordaš i još jednom istakao prijedloge HDZBiH o ustroju BiH u četiri federalne jedinice, koje bi bilo racionalno i funkcionalno rješenje za sve narode u BiH.

Na sastanku se razgovaralo i o povratu oduzete imovine Katoličkoj crkvi i problemu nedonošenja zakona o restituciji.

“Potpuno je neprihvatljivo i sramotno to što se i danas imovina ne vraća, već se na toj imovini izgrađuju novi objekti, kao što je slučaj s trapistima u Banjoj Luci”, naglasio je dopredsjednik Čordaš.

On je uvjeren da će se, ipak, u Vladi RS-a naći dovoljno zdravog razuma te da će se navedene radnje prekinuti.

Naglašen je značaj rezultata općinskih izbora, gdje su Hrvati ušli u osam općinskih vijeća u Republici Srpskoj, jer su se dosad pojedini gradonačelnici ponašali kao da su gradonačelnici samo jednog naroda.

Razgovarano je i o zaštiti temeljnih ljudskih prava pojedinaca kojima do danas nije vraćena imovina, a sudski procesi se vode po desetak godina.

“Ne želimo se miješati u rad pravosudnih tijela, ali smatramo da je to neprihvatljivo i očekujemo da će općinski sudovi konačno naći snage da rade po pravdi i pravičnosti", naglasio je dopredsjednik Republike Srpske.