Ramiz Salkić
0

Neophodna veća sredstva za povratak u RS

FENA
Poslanik SDA u Skupštini RS-a Ramiz Salkić ukazao je da u budžetu tog bh. entiteta za iduću godinu treba planirati veća sredstva za održivi povratak, jer će u suprotnom proces povratka propasti.

Salkić je, tokom raprave o Izvještaju o realizaciji Programa rješavanja problema raseljenih, povratnika i izbjeglica u RS-u za prvih šest mjeseci ove godine, naglasio da pomoć posebno očekuju općine koje imaju značajan procenat povratka.

Sličan stav podržao je i Muharem Murselović, poslanik Stranke za BiH, koji je iznio i niz primjedbi kada je u pitanju trošenje sredstva lokalnih zajednica namjenjenih za povratnička naselja.

Poslanici su nakon rasprave prihvatili Izvještaj o realizaciji Programa rješavanja problema raseljenih, povratnika i izbjeglica za prvih šest mjeseci ove godinu, u kojem se kaže da su za rješavanje pitanja tih kategorija stanovništva budžetom za ovu godinu predviđena sredstva u iznosu od 6,6 miliona KM, dok je za prvih šest mjeseci izdvojeno 3,3 miliona KM.

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe Omer Branković kazao je da je za realizaciju projekta održivog povratka to ministarstvo predvidjelo 1.760.000 KM.