PPDIVUT
0

Neophodna hitna zaštita domaće proizvodnje

FENA
Izjava nekih zvaničnika Privredne komore Srbije da bi eventualno donošenje zakona kojim bi se zaštitila domaća proizvodnja u BiH bila "nepopularna mjera" te da bi "na duži rok bila štetna, prije svega za preduzeća u BiH", neprijatno je iznenadila Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH (PPDIVUT BiH).

PPDIVUT u nedjelju u saopćenju podsjeća na nužnost radikalnije zaštite domaće proizvodnje jer je prekomjeran uvoz svega i svačega u prošloj godini iznosio preko devet milijardi KM, a u čemu je dominantan uvoz hrane.

  • Na policama brojnih tržnih centara u BiH nalaze se pretežno robe uvezene iz Srbije i Hrvatske, a kada zahtijevamo da se i naša proizvodnja nađe na tržištima zemalja u okruženju, onda nam te države i njihovi trgovački lanci i centri postavljaju visoke kriterije i barijere kakve uvoz njihovih proizvoda na naše tržište ne poznaje, ističe PPDIVUT.

PPDIVUT smatra da je u proteklih 15 godina bilo "dovoljno prekomjernog i neopravdanog uvoza iz Srbije i Hrvatske na bosanskohercegovačko tržište te da je krajnje vrijeme da se to zaustavi".

  • Namjera izjava predstavnika Privredne komore Srbije je da privreda BiH postane "žrtveno janje" s ciljem da tržište BiH preplave proizvodi zemalja u okruženju kao spas njihovim posrnulim privredama i spašavanje radnih mjesta u tim državama, upozorava PPDIVUT.

Članstvo i organi Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH ubjeđeni su da je donošenje Zakona o zaštiti domaće proizvodnje na nivou države BiH potrebnije nego ikad.

-Ta aktivnost je, ustvari, osnova svim akcijama koje se preduzimaju na ublažavanju posljedica ekonomske krize, koju je moguće prevladati povećanom domaćom proizvodnjom i održavanjem uposlenosti i radnih mjesta, uz smanjenje prekomjernog i eliminiranje neopravdanog uvoza, stoji u saopćenju koje je potpisao predsjednik PPDIVUT-a Mehmed Avdagić.