{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Neophodna državna koordinacija u oblasti poljoprivrede"

F
20.5.2010. u 16:57
0
0
"Neophodna državna koordinacija u oblasti poljoprivrede"
0
"Neophodna državna koordinacija u oblasti poljoprivrede"
Ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham izjavio je danas da je potrebno pristupiti rješavanju problema nedostatka mehanizama koordinacije na državnom nivou kada je u pitanju oblast poljoprivrede.
“Ovo nije pitanje centralizacije, nego pitanje funkcionalnosti", ukazao je britanski ambasador i pozvao na jačanje razvoja ruralne politike budući da ona može odigrati ključnu ulogu u kreiranju zaposlenja te poboljšanju kvalitete života za ruralno stanovništvo BiH.

Tatham je podsjetio na sredstva EU pomoći BiH u ovoj oblasti, te da je za pristupanje istim neophodan aktivan angažman i trud bosanskih vlasti.

Britanski ambasador bio je danas gost na sastanku u okviru Inicijative „Građani/ke za Evropu“ održane u Narodnoj skupštini Republike Srpske, na kojoj su predstavnici 11 političkih stranaka iznijeli mišljenja da je Bosni i Hercegovini za ispunjenje uvjeta Evropske unije u oblasti poljoprivrede u prosjeku potrebno sedam godina.

Sastanku su prisustvovali predstavnici više stranaka: DNZ, SP, HDZBiH, SBiH, DP, SBBBiH, PDP, SDS, NSP, DNS, NSRzB.

Predstavnici 17 nevladinih organizacija i predstavnici političkih stranaka diskutovali su i o načinima provedbe reformi u oblasti poljoprivrednog sektora, na osnovu preporuka iz nezavisnog istraživačkog dokumenta „Analiza institucionalno-pravnog okvira i kapaciteta poljoprivrednog sektora u BiH“ u kontekstu EU integracija BiH.

Ključne preporuke uključuju neophodnost zajedničke poljoprivredne politike na nivou Bosne i Hercegovine te harmonizaciju podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji.
Učesnici današnje rasprave su se bavili pitanjima dobre volje političara koja je neophodna da bi se ispunili EU zahtjevi, kvalitetom bh. proizvoda i njihovoj konkurentnosti na vanjskom tržištu, neimplementaciji postojećeg zakona o poljoprivredi, hrani i ruralnom razvoju, te pitanjem nepostojanja odgovornosti za neprovođenje zakona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: