Njemački ambasador kod Kebe
0

"Neophodan kompromis u konstituiranju vlasti"

Sarajevo-x.com
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo primio je danas ambasadora SR Njemačke u BiH NJ.E. Joachima Schmidta. Rаzmiјеnjena su mišljеnja о aktuelnim pоlitičkim prilikаmа u BiH i rеgiоnu Jugoistočne Evrope.

Аmbаsаdоr Schmidt је kazao dа Njеmаčkа ima namjeru iskоristiti svој pоlitički uticај u Еvrоpi kako bi pоmоgla BiH nа njеnоm putu kа ЕU. Najsvježiji primjer je angažman kancelarke Angele Merkel i njenog Kabineta na ubrzanju reformskih procesa u našoj zemlji, osobito sa aspekta ustavnih promjena, kako bi BiH užurbanim koracima krenula ka euroatlanskim integracijama.

Potpredsjednik je istakao da je Njemačka svoj prijateljski odnos prema našoj zemlji dosada nebrojeno puta pokazala i dokazala. U ovom kontekstu su oba sagovornika naglasila potrebu za kompromisnim rješenjima u dogovorima oko konstituiranja vlasti.

Sagovornici su se složili sa konstatacijom da su politički odnosi između Bosne i Hercegovine i SR Njemačke izuzetno dobri, ali da bi saradnja na ekonomskom planu mogla biti bolja, posebno između Federacije BiH i pojedinih njemačkih regija, kao i države u cijelosti. Iskazana je zahvalnost SR Njemačkoj za dosadašnju podršku svim reformskim procesima, te za učešće pripadnika njemačke vojske u okviru mirovnih misija u BiH. Obostrano je izraženo uvjerenje da će se trend izuzetno dobrih i prijateljskih odnosa dvije zemlje nastaviti.