SDUBiH o problemu plina
0

Neodgovorno ponašanje nadležnih institucija

FENA
Socijaldemokratska unija (SDU) BiH danas je osudila neodgovorno i pasivno ponašanje bh. vlasti na svim razinama zbog nespremnosti na vanredne situacije, kao što je prekid dotoka plina u evropske zemlje, a time i u BiH.

SDUBiH za izlaganje građana Kantona Sarajevo općoj opasnosti po život i zdravlje direktno odgovornim smatra premijera FBiH Nedžada Brankovića, ministra energetike i rudarstva Vahida Heću te Vladu Kantona Sarajevo.

Ova stranka stoga traži hitno zasjedanje oba doma Parlamenta BiH, oba doma Parlamenta Federacije BiH i vanrednu sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo na kojima će jedina tačka dnevnog reda biti alternativno snadbijevanje energentima građana Kantona Sarajevo i Federacije BiH.

Od vlada na svim razinama vlasti traži se da na vanrednim zasjedanjima zakonodavnih organa ponude rješenja za alternativno snadbijevanje građana energentima.

Iz ove stranke također podsjećaju da je od jula prošle godine parlamentarna grupa SDUBiH u Skupštini Kantona Sarajevo upozoravala nadležne da može doći do prestanka dotoka plina, te da Vlada KS i kantonalna javna komunalna preduzeća koja se bave distribucijom gasa moraju biti spremna za alternativno snadbijevanje građana.

  • Samo neodgovorna i neozbiljna vlast nije spremna na vanrende situacije. Sva vanredna zasjedanja vlada, sve komisije koje su se nastojale sastati u protekla 24 sata te svi izgovori da se radi o regionalnom problemu padaju u vodu pred izuzetno niskim temperaturama, koje građane Sarajeva pogađaju posljednjih dana, ističe se u današnjem saopćenju SDUBiH.