BiH
154

Neobično objašnjenje zašto dijelovi mosta na Skenderiji izgledaju staro i zahrđalo

Piše: E.S.H.
(Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Nakon dva mjeseca radova, završena je rekonstrukcija mosta na Skenderiji. Osim novog asfalta, ivičnjaka i hidroizolacije postavljene su i zaštite od korten čelika u kojima će biti lampioni. Građanima je ovaj materijal nepoznat, a njegova boja je specifična, pa izgledaju kao zahrđale kutije.

"Ideja projektanta je bila da se ugradnjom kombinacije između korten čelika sa lampinjonima, betonskim modulima i rukohvatima od inoksa uspostavi kompozicija odnosno ne naruši cjelina ograde mosta Skenderija sa sportsko kulturnim centrom Skenderija. To je materijal koji u urbanizmu ima značenje i umjetnici u svijetu ga koriste. Taj čelik u kontaktu sa prirodom dobije prvi sloj i nakon nekog vremena dobije boju narandžasto-crvenu. To je bila simbolika i ideja Instituta za arhitekturu koji je radio prijedlog izgleda", pojasnila nam je Alma Zilić iz Direkcije za ceste Kantona Sarajevo.

Dodala je da je posebna vrijednost ovog materijala to što kad dobije zaštitni sloj, više nema potrebe da se ponovo boji, pa je olakšano održavanje.

"Na našim prostorima ovaj materijal nije poznat. Kiša može uzrokovati pojavu mrlja u prvoj fazi formiranja zaštitnog sloja korten čelika, po formiranju zaštitnog sloja oksidacije koja traje oko dva mjeseca i formiranja planiranog izgleda i boje, planirano je da se izvrši premazivanje kortena transparentnim premazima", kazala je Zilić.

Podsjećamo, na projektu rekonstrukcije su radili Direkcija za puteve KS, studenti i profesori i asistenti Arhitektonskog fakulteta iz Sarajeva. Za sanacione radove na mostu je izdvojeno 376.152 KM.