{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neobične vremenske prilike nisu novina: U BiH snijeg pao u augustu 1978. godine

Piše: M. N./Klix.ba
19.4.2017. u 10:33
462
48
Neobične vremenske prilike nisu novina: U BiH snijeg pao u augustu 1978. godine
462
Neobične vremenske prilike nisu novina: U BiH snijeg pao u augustu 1978. godine
Foto: Arhiv/Klix.ba
Građane BiH neugodno je iznenadio snijeg koji je počeo padati nakon jučerašnjeg sunčanog dana. Iako je proljeće već uveliko nastalo, nije rijetka pojava da snježne padavine u aprilu "pomrse račune" poljoprivrednicima i biljkama.
Posljednjih 10 godina Federalni hidrometeorološki zavod bilježi ekstreme kada je riječ o temperaturama i padavinama. Dok se prije 30-ak godina znalo za svako godišnje doba, sad to više nije slučaj.

Iako se najviše pamti snijeg u maju 2012. godine, kada je šokirao sve, prava rijetkost je snijeg u junu koji je u Sarajevu i okolini pao 2005. godine. Padavine nisu bile obilne, ali temperature su bile dovoljno niske da su građani svoje klima uređaje podešavali na zagrijavanje.

Ipak, starije generacije pamte 31. august 1978. godine kada su se svi šokirali jer je snijeg stigao mnogo ranije od predviđenog.

U selu Boškovići kod Zvornika u augustu 2011. godine je na jednom imanju, uporedo s rodom, probeharala jabuka. Sve to natjera ljude da se zapitaju šta se dešava s vremenom.

Ono što posebno zabrinjava jeste porast prosječne temperature u BiH na nivou godine. On je u posljednjih 15 godina izuzetno izražen i iznosi do dva stepena celzija, što je premašilo i globalna očekivanja.

Nije rijetkost i da usred zime imamo "proljeće", odnosno temperature koje su više od prosjeka pa su tako u Banjoj Luci i Sarajevu temperature zimi bile i do 16 stepeni.

Od posljednjih 15 godina, u devet godina su maksimalne temperature u januaru bile više od 13 stepeni. Preokret je napravljen 2000. godine od kada su se godišnja doba počela redovno "poigravati".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: