Vilsonovo šetalište
3.3k

Neobičan rođendan trogodišnjeg Timura, umjesto proslave Sarajlijama zasadio stablo lipe

E. Sk.
Predivna i nesvakidašnja rođendanska priča danas je ispričana u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, a jedna nova mlada lipa svjedoči svemu tome.

Naime, trogodišnji Timur danas slavi rođendan, ali umjesto rođendanske fešte u igraonici, dječak i njegovi roditelji danas su mnogim sugrađanima pokazali kako se voli svoj grad. Tako je Timur gradu i jednom starom drvoredu u Vilsonovom poklonio stablo.

Nije to obično stablo, baš kao ni lokacija, to je od danas Timurova lipa, poklon prekrasnog dječaka svom gradu i omiljenom šetalištu.

"Zbog koronavirusa nećemo praviti zabavu i zbog djece koja nisu slavila. Ali smo odlučili da posadimo drvo na Vilsonovom i tako doprinesemo ljepšem okruženju. Hvala preduzeću Park koje nam je omogućilo da ideju sprovedemo u djelo i našim rođacima koji su rekli da će i oni obogatiti aleju. Djeca su dobra, samo im trebaju dobri primjeri", poručila je na Facebooku glumica Merima Lepić-Redžepagić, majka trogodišnjeg Timura.

Priča koju su Timurovi roditelji počeli s preduzećem Park krenula je prije nekoliko sedmica kada su se javili preduzeću Park s idejom da upravo na Vilsonovom šetalištu zasadi stablo, s obzirom na to koliko Timur voli vrijeme provoditi na ovom mjestu.

Krenulo se užurbano u pripremu, jer je Vilsonovo šetalište posebno i biološko naslijeđe našeg grada. Odabrano je posebno stablo, upravo onako kako dolikuje i lokaciji i povodu i činjenici da se stari drvored obnavlja novim mladim stablima. Ni kiša nije pokvarila radost ove posebne priče, radnici Parka pripremili su zemljište za sadnju, ekipe iz Parkovog vrtnog centra Flora iz rasadnika u Nedžarićima vrlo brzo su dostavile sadnicu nove lipe i počela je sadnja. Zajedno s radnicima Parka male ruke Timura, njegovih drugara i roditelja za nekoliko minuta uradile su posao koji će godinama biti itekako vidljiv.

"Novo mlado stablo ukrašava prostor Vilsonovog šetališta i Timurovim vršnjacima i svim budućim Sarajlijama pravit će hlad tokom ljetnih šetnji omiljenom gradskom destinacijom, koja će na ovaj način, osim tradicije imati i svoju budućnost. Trogodišnjem Timuru preduzeće Park upućuje najsrdačnije čestitke povodom rođendana, roditeljima poštovanje za ovakav hvale vrijedan čin, a svim sugrađanima molbu da zajedno čuvamo i Timurovo i sva stabla ovoga grada", poručili su iz Parka.

Inače, ovo je dio Parkove akcije koju realizira već drugu jesenju sezonu s ciljem da građani stablima obogaćuju zelene površine, a preduzeće Park će osim kompletne podrške, izbora lokacija, bogate ponude stabala i sadnica u svom rasadniku ovakve priče podržati i potpuno besplatnom uslugom sadnje i transporta, kao i stručnom pomoći.