Zbog pandemije
417

Neobičan prizor: Prazna dvorišta džamija i teravija bez vjernika

L. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Naizgled tužan prizor vidljiv je na nekoliko fotografija koje je zabilježio fotoreporter portala Klix.ba. Naime, tamo gdje smo na početku svakog ramazana navikli vidjeti veliki broj vjernika, danas je tišina i pustoš.
Vjernici su večeras praznik posta dočekali u svojim domovima, gdje su klanjali i prvu teraviju. I dok bi inače klanjali u džamijama, danas to nisu mogli uraditi zbog pandemije koronavirusa, zabrani javnog okupljanja i nedavno uvedene mjere policijskog sata koji zabranjuje kretanje građanima od 20 sati navečer do 5 sati ujutro.

Iako je ramazan ove godine dočekan u drugačijem ambijentu, njegova suština nije umanjena, a od vjernika se očekuje da se uz suzdržavanje od jela i pića suzdrže i loših riječi i djela, a mjesec posta ispune ibadetom i dobročinstvom.

Redakcija portala Klix.ba svim muslimanima želi da predstojeće mubarek dane provedu u dobrom zdravlju, duševnom miru i blagostanju.

Budite dobro i ostanite u kućama zajedno sa svojim porodicama kako biste sačuvali svoje i zdravlje svih ljudi. Ramazan Šerif Mubarek Olsun!