BiH
16

Nenadić: Sljedeći mjesec planiramo pokrenuti reformu Ustava Kantona Sarajevo

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sljedeći mjesec planiramo pokrenuti reformu Ustava Kantona Sarajevo i zbog toga moramo napraviti presjek pravnog stanja u kantonu, koje je haotično kazao je danas u Sarajevu ministar pravde i uprave KS-a Mario Nenadić.

To je izjavio uoči početka konsultacijskog sastanka i prezentacije o izmjenama Ustava Kantona Sarajevo i donošenju Zakona o lokalnoj samoupravi na kojem, pored predstavnika Vlade, prisustvuju i predstavnici općina, gradova, OSCE-a, OHR-a i Delegacije EU u BiH.

Nenadić je naglasio da je prije donošenja bilo kakvih izmjena, potrebno razjasniti situaciju i uvidjeti na koji način otkloniti neusaglašenost Ustava KS-a i Ustava Federacije BiH.

"Imamo određena rješenja iz prošlih saziva koja su dovela u pitanje ustavnost cijelog niza zakona i nadležnosti kantona u odnosu na gradsku i općinsku strukturu", pojasnio je Nenadić te dodao da od svih prisutnih očekuje da daju konkretne preporuke kako reformirati Ustav.

Naglasio je da je za promjenu Ustava potrebna dvotrećinska većina u Skupštini KS-a te da je upravo zbog toga potrebna velika saglasnost za sva pitanja koja žele riješiti. Najspornije pitanje je, naglasio je Nenadić, način reguliranja komunalne infrastrukture te predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Direktor Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u BiH Fermin Cordoba istakao je da ozbiljno prate proces reforme te izradio zadovoljstvo što ih je Vlada KS-a i započela.

Pohvalio je i vrlo transparentan i otvore pristup o podjeli kompetencije između grada, općina i kantona te naglasio da Misija OSCE-a neće davati upute o reformi, već da će podržavati dijalog između nivoa vlasti u korist građana.