Skupština KS
191

Nenadić odgovara: Tajkuni neće imati moju podršku, ja sam ponosni Bosanac i Hercegovac

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Kandidat za predsjednika Vlade Kantona Sarajevo Mario Nenadić poručio je danas zastupnicima u Skupštini KS, ali i dijelu javnosti koji propituje njegovu etničku pripadnost da je on "autohotoni sarajevski Hrvat i ponosni Bosanac i Hercegovaca".

Nenadić je odgovarajući na pitanja kantonalnih zastupnika rekao kako nijedan tajkun neće imati njegovu podršku, a niti podršku Vlade KS kada je riječ o nepoštivanju propisa. Što se tiče kandidata koji su odustali, Nenadić je rekao da su oni odustali iz različitih razloga. On je kazao da je Tea Mušić iz SBB-a odustala od kandidature zbog privatnog biznisa, a Goran Mačkić iz DF-a jer se nije uspio iznijeti s pritiskom politika.

Što se tiče KCUS-a, Nenadić je kazao da će se boriti da na svakom mjestu zaštite interese Skupštine KS te da je jedan od modela prelazak na korporativno upravljanje. Istakao je da će se sigurno boriti za transprentnost zapošljavanja u javnom sektoru u KS, a što je bilo jedno od pitanja zastupnika.

Izvinio se građanima zbog gramatičkih grešaka u ekspozeu navodeći da je on insistirao da ekspoze bude objavljen javno prije nego ga i prezentuje, ali i obećao da će dati ekspoze na lektorisanje. On je, odgovarajući na prozivke zbog male zastupljenosti žena u Vladi KS, rekao da bi volio da je u izvršnoj vlasti ima više ministrica.

"Vi znate da sam ja prilikom dolaska na funkciju ministra pravde KS predložio Zakon o državnoj službi kojim su propisani kriterij za prijem državnih službenika. Smatram da u zapošljavanju u javnom sektoru moramo istrajati na onom što je urađeno u Uredu za borbu protiv korupcije KS. Tom uredu dat ćemo maksimalnu podršku", kazao je Nenadić.

Istakao je da je on kadar SBB-a, ali da dolazi kao zajednički kandidat SBB-a, SDA i DF-a. Odgovorio je i na komentare o njegovom etničkom porijeklu navodeći da je on "autohotoni sarajevski Hrvat i ponosni Bosanac i Hercegovaca".

"Moj interes je da djeca imaju ljepšu budućnost u ovom gradu", rekao je Nenadić navodeći da nema nikoga do desetog koljena zaposlenog u javnom sektoru te da mu supruga radi kod privatnika.