BiH
0

Nenadić: Na jedinstven način urediti sistem državne službe u Federaciji BiH

FENA
Forum "Transparentno i meritorno zapošljavanje za kvalitetniju javnu upravu" organiziran s ciljem pravljenja presjeka dosadašnjeg toka reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini upriličen je danas u Sarajevu.

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić je naglasio da je KS prvi u Bosni i Hercegovini donio Zakon o državnoj službi, te da je i na ovaj način jasno iskazano da je za jedinstveni sistem državne službe u Federaciji BiH.

Ministarstvo je ovaj zakon uz saglasnost Vlade upotpunilo sa još osam podzakonskih akata, što je ostvareno i zahvaljujući saradnji s nadležnim institucijama i reprezentativnim sindikatima.

"Iako se zakon u praksi pokazao dobrim, još uvijek nije dorečen sistem izbora kandidata u javnu službu, ne postoje kvalitetne rezervne liste registara državnih službenika u Kantonu, ne postoji jedinstvo državne službe, zbog nepostojanja koordinacija s viših nivoa", smatra Nenadić.

Zakon je, potvrdio je Nenadić, polučio dobre rezultate, ali se moraju iznaći jedinstvena rješenja Federacije te je ukazao i na nedovoljnu subordinaciju između nivoa vlasti.

"Ima mnogo nedosljednjih kritika koje govore da sistem nedozvoljava uređenje javnog sektora, a radi se više o određenim naslijeđenim navikama iz prošlosti, jer je evidentno da postoji veliki broj državnih službenika koji kvalitetno rade svoj posao kojima treba pomoći da napreduju u struci", kazao je ministar Nenadić.

Mišljenja je da je državna služba jedna od najneatraktivnijih kada je riječ o primanjima, ali se tu uposlenici zadržavaju zbog sigurnosti koji taj sektor garantira, jer ne postoje kvalitetna paralelna rješenja u drugim privrednim granama.

Na forumu je bilo riječi i o meritornosti rada u državnoj službi i potrebi osiguranja nacionalnog, spolnog balansa, te o potrebi da se što prije i na jedinstveniji način urede ova pitanja za cijelu Federaciju BiH, saopćeno je danas iz Press službe Kantona Sarajevo.