Devastiran objekat
8

Nenadić i Koldžo: Što prije obnoviti vrtić "Kolibri", osigurat ćemo milion KM

I. P.
Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, direktorica JU Djeca Sarajeva, Suanita Banda i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo sa saradnicima obišli su vrtić Kolibri.

Radi o devastiranom vrtiću koji se nalazi na području Općine Novo Sarajevo u ulici Kolodvorska broj 11, a pripada JU Djeca Sarajeva. Na području Općine Novo Sarajevo trenutno je u funkciji šest vrtića JU Djeca Sarajeva čije usluge koristi oko 740 djece uzrasta od 6 mjeseci do polaska u školu.

Ovom prilikom, Nenadić je naglasio da postoji namjera i želja da se ovaj objekat što prije rekonstruiše čime će se, između ostalog, omogućiti proširenje kapaciteta JU Djeca Sarajeva i smanjiti liste čekanja.

U Kantonu Sarajevo evidentiran je nedostatak prostornih kapaciteta za boravak djece u vrtićima, što je posljedica većeg broja devastiranih i ratom uništenih objekata, a koji nisu sanirani u proteklom periodu i vraćeni u prvobitnu funkciju.

Ovim povodom Koldžo je istakao da je je vrtić Kolibri od 1.300 metara kvadratnih korisne površine jedan od prostorno najvećih predškolskih ustanova na području Općine Novo Sarajevo.

"Cilj svega ovoga što radimo i zašto to radimo, iako nije naša nadležnost, jeste da pomognemo da se ukine lista čekanja na području općine. Pored projektne dokumentacije za ovaj objekat koja je pri kraju, mi smo istovremeno uradili projekat rekonstrukcije Parka nacionalnih manjina koji se nalazi ispred objekta ovog vrtića, a u okviru kojeg će biti poseban dio za naše mališane", rekao je načelnik.

Procijenjena vrijednost rekonstrukcije ovog vrtića iznosi 1.000.000 KM. U dogovoru sa Vladom Kantona Sarajevo, kantonalnim Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih i JU Djeca Sarajeva taj iznos trebali bi da se zajednički finansira iz kantonalnog i općinskog budžeta.

"Nadam se da ćemo vrlo brzo ići u proceduru raspisivanja javnog poziva za izbor izvođača radova kako bi ovaj objekat bio u funkciji najkasnije do sredine iduće godine", naglasio je općinski načelnik.

Dodao je da se pored ovog objekta, radi i na projektnoj dokumentaciji za rekonstrukciju vrtića Narcis koji se nalazi na području MZ Grbavica I.

Prisutnima su se obratili direktorica JU Djeca Sarajeva Suanita Banda, kao i predstavnik Vijeća roditelja JU Djeca Sarajeva Meša Selimović koji su podsjetili da je na listi čekanja u predškolske ustanove na području općine više od 200 djece za školsku 2020/2021. godinu.

Zahvalili su se općinskom načelniku Nedžadu Koldži i Općini Novo Sarajevo na započetim aktivnostima na adaptaciji ovog vrtića čijom će rekonstrukcijom i njegovim ponovnim vraćanjem u funkciju biti osigurani prostorni kapaciteti za smještaj, odgoj i obrazovanje oko 190 djece uzrasta od 3 do 6 godina.