Sud BiH
2

Nenad Tatić osuđen na dvije godine zatvora uslovno za trgovinu ljudima

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon održanog ročišta za izricanje krivično-pravne sankcije na osnovu sporazuma o priznanju krivnje, vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH je izreklo presudu kojom je optuženi Nenad Tatić oglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom trgovina ljudima.

Sud je optuženom Nenadu Tatiću izrekao uslovnu osudu kojom je optuženom utvrđena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i istovremeno određeno da se ova kazna neće izvršiti, ako optuženi u roku od četiri godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Optuženi Nenad Tatić je oglašen krivim što je na način opisan tačkom 1. optužnice, kao pripadnik grupe za organizirani kriminal zajedno sa LJ.R., K.Z., K.S., V.M., Lipovac Sašom, V.N., T.S., T.R., D.Z. i Ć.N., kao pripadnicima grupe za organizirani kriminal, čiji organizator je V.B., zajedničkim djelovanjem sa tačno određenim ulogama i hijerarhijskom pozicioniranošću, prevarom, obmanom i zloupotrebom teškog materijalnog stanja, odnosno položaja bespomoćnosti, vrbovali radnike, državljane Bosne i Hercegovine, R. Srbije i R. Makedonije da se prijave za rad u R. Azerbejdžan, prevozili i predali ih drugim članovima iste organizirane grupe, te radno eksploatirali u R. Azerbejdžan, pri čemu su s ciljem ograničavanja slobode kretanja i ispoljavanja vlasti nad radnicima, nezakonito uskraćivali putne isprave, odnosno zajedničkim djelovanjem u okviru grupe za organizirani kriminal počinili krivično djelo propisano zakonom Bosne i Hercegovine, pri čemu je ovu grupu za organizirani kriminal organima gonjenja razotkrio Tatić Nenad.

Optuženi je oslobođen dužnosti naknade troškova krivičnog postupka, te ti troškovi padaju na teret budžetskih sredstava Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Suda BiH.