Sječa kadrova
80

Nenad Nešić za jedan dan smijenio četiri potpredsjednika DNS-a

M. Gušić
Nenad Nešić
Nenad Nešić
Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić smjenio je danas četvoricu čelnih ljudi ove stranke zbog, kako je naveo, kršenja stranačke discipline, ali i nepoštovanja odluka vrha stranke.

Nešić je potvrdio da je smjenio četiri potpredsjednika stranke Đorđa Popovića, Ognjena Tadića, Dragomira Jovičića i Marka Aćića.

Kako je rekao Nešić, oni nisu isključeni iz članstva DNS, ali jesu iz rukovodstva stranke zbog toga što su, kako je naveo, svojim činjenjem u javnim istupima postupali suprotno uputstvima i preporukama Predsjedništva DNS-a i suprotno interesima političke organizacije čiji su potpredsjednici.

Đorđe Popović
Đorđe Popović

Popoviću koji je ujedno i ministar saobraćaja i veza RS-a Nešić zamjera prijetnje upućene novoizabranom odborniku DNS-a Savi Popoviću u Bijeljini.

"Za gospodina Popovića razlog je nedolično ponašanje, odnosno prijetnje članu DNS-a, o čemu je zapremljena prijava u Policijskoj stanici u Bijeljini, a za preostalu dvojicu razlog je nesprovođenje politike DNS-a", rekao je Nešić.

Dragomir Jovičić
Dragomir Jovičić

Sam Đorđe Popović je preko medija poručio da ga pojedinim aferama Nešić pokušava da ga diskreditirati s ciljem zadržavanja većine u Predsjedništvu, koje se inače treba sastati tokom ove sedmice.

"Јedan od načina da se održi na mjestu predsjednika DNS-a je smjena neposlušnih potpredsjednika, kako bi ga pozicija predsjednika DNS-a zaštitila od nadolazećih istražnih radnji i onih koje se uveliko vode protiv njega u nadležnim tužilaštvima" - poručio je Popović, dodavši da on nikome nije prijetio te da su to sve zlonamjerne i montirane konstrukcije sa ciljem njegove diskreditacije i proizvod frustracija pojedinaca iz vrha DNS-a.

Ognjen Tadić
Ognjen Tadić

Ognjen Tadić, koga je danas također razriješen dužnosti potpredsjednika te stranke, uputio je pismo Predsjedništvu DNS-a šta treba da rade u narednom periodu i koje odluke treba da donesu, već na sljedećoj sjednici, među kojima i ona o smjeni predsjednika te stranke. Podcrtao je da je stranci potreban reset.

"Jasno je da ovako izranjavan saziv Predsjedništva DNS-a sada više nema ni jedinstvo ni snagu da donosi najbolje moguće odluke u interesu DNS-a, te da je zbog toga najkorisnije za DNS da se ono uzdrži od bilo kakvih važnih odluka osim onih koje omogućavaju na statutaran način transfer odgovornosti na novi saziv Predsjedništva DNS-a, a koji bi trebao biti izabran u redovnoj proceduri", navodi se, između ostalog u Tadićevom pismu.

Marko Aćić
Marko Aćić

Podsjećamo, u DNS-u je, nakon izlaska iz koalicije sa SNSD-om Milorada Dodika nastala duboka podijeljenost. Jednu struju, koja je u snažnoj opoziciji vodi aktuelni predsjednik stranke Nenad Nešić, dok provladinu struju, koja zagovara daljnju saradnju sa SNSD-om zastupaju Ognjen Tadić i Darko Banjac.