Parlamentarac u aferi
7

Nenad Nešić bolnici u I. Sarajevu uručio aparat od 58.500 KM, koji košta 10 puta manje

A. D.
Nešić (lijevo) donirao aparat
Nešić (lijevo) donirao aparat
Nenad Nešić, predsjednik DNS-a i državni parlamentarac koji je ujedno i vršilac dužnosti direktora preduzeća "Putevi Republike Srpske" donirao je prije nekoliko dana bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu medicinski aparat vrijednosti 58.500 KM.

Međutim, jučer je isplivala informacija o tome da se isti ovakav aparat za dijagnostikovanje perifernih arterijskih bolesti može naći za 2.550 funti, odnosno 5.700 КM. To zapravo stoji na zvaničnoj internet stranici proizvođača.

Pojedini opozicioni političari iz RS-a već su pozvali Nešića na odgovornost odnosno da objasni kako je moguće da je prikazao 10 puta veću vrijednost aparata kojeg je donirao bolnici.

Poslanik SDS-a u NSRS-u Nebojša Vukanović kazao je da bi direktor bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu Nebojša Šešlija odmah trebao da podnese ostavku na ovu funkciju, nakon afere sa nabavkom spornog medicinskog uređaja. No, Šešlija se još ne oglašava po ovom pitanju.

"Nešić i Šešlija su veoma bliski rođaci, a preko najbližih saradnika su u kumovskim vezama, i nema sumnje da su u dogovorenom poslu glumljenja dobrotvora oštetili državu za najmanje 50.000 maraka", tvrdi Vukanović.

Jučer se u vezi s ovim pitanjem oglasio i sam Nešić, kazavši da je dužan da objasni nekoliko stvari.

"Uprava bolnice je nama poslala zahtjev za donaciju kako bi kupili potreban aparat. U navedenom zahtjevu bolnice kao prilog dobili smo i predračun vrijednosti potrebnog aparata. Nakon što smo dobili zahtjev (sa predračunom), komisija sastavljena od zaposlenih u Javnom preduzeću "Putevi“ a koja odlučuje o zahtjevima za donaciju, je uputila preporuku upravi preduzeća da se navedena donacija može odobriti. Nakon toga, uprava je donijela odluku o odobravanju donacije Bolnici "Srbija“ u iznosu od 58.500 КM za nabavku potrebnog medicinskog aparata", kazao je Nešić.

On dalje ističe da je koliko mu je poznato Bolnica "Srbija“ sprovela Javnu nabavku u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i kupila navedeni aparat.

"Naveo bih još da nismo provjeravali vrijednost aparata, jer smo dobili predračun. O svim daljim informacijama u vezi sa navedenim aparatom, da li odgovara specifikacijama, da li košta toliko ili ne, obratite se Bolnici „Srbija“, istaknuo je Nešić.