Okružni sud
2

Nenad Berić i Aleksandar Savić dobili ukupno 19 godina zatvora zbog napada na Spasu Šakotu

SRNA
Banjalučki Okružni sud osudio je Nenada Berića /37/ i Aleksandra Savića /32/ iz Banje Luke na ukupnu kaznu zatvora od 19 godina za bombaški napad na banjalučkog profesora Spasu Šakotu /60/.

Berić je osuđen na deset, a Savić na devet godina zatvora.

Prema optužnici, Berić je planirao ubistvo Šakote, a Savić je optužen za pokušaj ubistva, jer je postavio bombe na točkove profesorovog automobila.

U presudi se navodi i da je Berić obavezan da Šakoti vrati 30.000 KM koliko mu je uzeo da bi sredio oslobađanje u postupku koji je protiv profesora vođen, a koji je okončan tako što je Šakota osuđen na šest mjeseci zatvora za zadovoljavanje strasti pred učenicima.

Berić i Savić su se u sporazumu o priznanju krivice koji su potpisali sa republičkim javnim tužilaštvom, a koje je prihvatio sud, obavezali da će izmiriti svu štetu koja je nastala 3. oktobra prošle godine oko 10.30 sati eksplozijom bombi na parkingu zgrade kod Rebrovačkog mosta u Banjoj Luci.

Tom prilikom povrijeđen je Šakota i još jedna osoba, a nastala je i znatna materijalna šteta na automobilima koji su bili parkirani pored Šakotinog automobila te na stambenoj zgradi ispred koje se desila eksplozija.

Osuđenima je produžen pritvor do pravosnažnosti presude.