Savjet ljekara
662

Nemoguće je zaštititi se od zagađenog zraka, odlazak na planine jedino rješenje

Piše: M. A.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Za razliku od relativno ugodnog novembra, početak decembra obilježava enormno zagađenje zraka u svim većim gradskim centrima u BiH. Kao i inače kada je riječ o povećanoj koncentraciji štetnih čestica u zraku, očekuje se pojava simptoma bolesti kod plućnih i srčanih bolesnika, trudnica, djece i starijih osoba.

Prema monitorima organizacije "Ekoakcija", indeks zagađenosti zraka u Sarajevu jutros u 11 sati iznosio je 194, što nam govori da je atmosfera u glavnom gradu BiH i dalje izuzetno nezdrava. Tuzla je nešto više zagađena od Sarajeva s obzirom na to da je indeks zagađenosti 220, dok je u Zenici 180.

"Kada je riječ o zagađenosti zraka, ono najviše pogađa pacijente s hroničnom opstruktivnom plućnom bolešću. To je bolest koja je primarno i uzrokovana pušenjem i udisanjem kontaminiranog zraka. Dakle, u uvjetima poput ovih povećana je mogućnost nastanka akutnog bronhitisa i pogoršanja simptoma vezanih za hroničnu opstruktivnu plućnu bolest. Osim respiratornih oboljenja, sve su češći i patološki procesi vezani za kardiovaskularni sistem, među kojima se ističu oboljenja 'desnog srca'", ističe alergolog Teufik Hadžiosmanović.

On objašnjava da se prilikom velikih zagađenja zraka plućne trepetljike, koje su zadužene za odbranu organzima, ukoče, čime je povećana vjerovatnoća dobijanja infekcija uzrokovanih raznim štetnim česticama čađi, sumpordioksida i sl.

"Veličina i količina štetnih čestica u zraku je takva da se prosto nemoguće zaštititi od njih. U prodaju su puštene i neke specijalne maske, ali mislim da ipak one ne mogu zaštititi čovjeka od kontaminiranog zraka. Jedini 'lijek' za ovo stanje jeste da odete na Trebević, Crepoljsko, Bjelašnicu i tamo ostanete dok se situacija ne stabilizira. Važno je istaći da nošenje maske može biti i kontraproduktivno, posebno ako se hirurške maske, koje se inače pravilno ne održavaju, nose više puta tokom sezone, pri čemu je povećana mogućnost od stvaranja bakterijskih infekcija", dodao je dr. Hadžiosmanović.

Teufik Hadžiosmanović je poručio građanima BiH da se ne zadržavaju dugo na zagađenom zraku, osim ako ne moraju i ukazao je na važnost redovne vakcinacije protiv sezonskih gripa.