Kantonalni sud u Sarajevu
0

Nemanji Jovičiću 13 i po godina zatrvora zbog ratnog zločina

FENA
Kantonalni sud Sarajevo oglasio je danas krivim Nemanju Jovičića (1961) za ratni zločin protiv civila počinjen tokom 1992. godine na području Hadžića i osudio ga na 13 godina i šest mjeseci zatvora.

Prema prvostepenoj presudi, Jovičić je oglašen krivim po pet tačaka optužnice, koje ga terete za kršenje međunarodnog humanitarnog prava, te je, istovremeno, oslobođen po jednoj tački koja ga je teretila za odvođenje dvojice mještana Hadžića.

Sud je na temelju provedenih dokaza - iskaza svjedoka i materijalnih dokaza, nedvojbeno utvrdio da je okrivljeni Jovičić u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini u toku 1992. godine na području općine Hadžići, koja se nalazila pod kontrolom Vojske RS-a, u svojstvu pripadnika bataljona "Hadžići" sudjelovao u napadu na naselje Hadžići, nezakonitom odvođenju, zlostavljanju, zastrašivanju, silovanju i pljački imovine nesrpskog stanovništva.

Prilikom odmjeravanja visine sankcije Sud je imao u vidu otežavajuće okolnosti - broj počinjenih krivičnih djela, među kojima i dva slučaja silovanja, a kao olakšavajuće porodične prilike i činjenicu da ranije nije osuđivan.

Inače, za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva prema KZ-u bivše SFRJ, po kojem je zakonu okrivljenom suđeno, predviđena je maksimalna kazna u trajanju od 15 godina zatvora.

Sud je donio rješenje kojim se Jovičiću produžava pritvor, a u izdržavanje kazne po njenoj pravomoćnosti bit će uračunato i vrijeme koje je proveo u pritvoru od 29. novembra 2007. godine.

Troškovi krivičnog postupka u ovom predmetu padaju na teret Suda, a oštećeni s eventualnim odštetnim zahtjevima upućuju se na parnicu.