{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nemamo podatke o lažnim dokumentima

F
25.9.2008. u 16:16
0
0
Nemamo podatke o lažnim dokumentima
0
Nemamo podatke o lažnim dokumentima
MUP RS-a obavijestio je Centralnu izbornu komisiju BiH da "nije u mogućnosti da dostavi lične podatke i brojeve spornih ličnih dokumenata za lica koja su pribavila lična dokumenta na nezakonit način, jer u proteklih četiri-pet mjeseci nije dobilo nijedan dokument koji je izdat na osnovu lažnih identifikacionih podataka“.
“Kao što je javnost već upoznata, istragu u ovom predmetu vode SIPA i Tužilaštvo BiH, koji su iz Kancelarije CIPS-a u Bijeljini izuzeli 840 originalnih dosjea (bez kopiranja), a do današnjeg dana nisu MUP-u RS-a dostavili nijedan sporni dokument koji bi u skladu sa zakonom bio u proceduri poništavanja“, navodi se u saopćenju entitetske policije.

Naglašava se i da je MUP RS-a nadležni organ za izdavanje ličnih dokumenata na prostoru RS-a, a samim tim i za njihovo poništavanje nakon provedenog upravnog postupka.

“Na ovaj način integritet projekta CIPS je značajno ugrožen, jer su izuzeta originalna dokumenta (bez kopiranja) koja se prilažu i čuvaju samo u jednom primjerku, a čime je ugrožena vjerodostojnost i tajnost ličnih podataka i dokumenata građana BiH, što je u suprotnosti s odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka“, kaže se u saopćenju.

Navodi se i da je MUP RS-a spreman da prioritetno pristupi proceduri poništavanja spornih identifikacionih dokumenata, za šta je naravno neophodna saradnja s institucijama koje vode ovu istragu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: