Vuk Jeremić u posjeti Sarajevu
0

"Nemam namjeru politizirati slučaj Jurišić"

FENA
Foto: B92
Foto: B92
Ministar vanjskih poslova Republike Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Sarajevu da nema namjeru da doprinese politizaciji slučaja Ilije Jurišića jer je to pitanje u domenu pravosudnih organa.

-Jako mi je teško kao predstavniku izvršne vlasti da se miješam u rad pravosuđa. Ovaj slučaj i sve druge slučajeve u domenu pravosuđa nije dobro politizirati i to nemam namjeru da činim, izjavio je Jeremić.

On je o slučaju Ilije Jurišića razgovarao danas i s bh. šefom diplomatije Svenom Alkalajem, koji mu je prenio zabrinutost za Jurišićev treman.

Alkalaj je zatražio da srbijansko ministarstvo pravde i pravosudni organi razmotre mogućnost da se Jurišić brani sa slobode, s tim da se omogući i garancija države BiH da će on prisustvovati svim potrebnim suđenjima.

Jeremić je kazao da će ovaj zahtjev prenijeti nadležnim organima te je obećao da će se "zainteresirati za ovaj slučaj do mjere do koje zakon Srbije to dozvoljava".

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić odbio je da se sretne s Jeremićem upravo zbog slučaja Ilije Jurišića i poručio da je "Jeremić u BiH trebao doći s Jurišićem, pogotovo u vrijeme Božića".

-Ne mogu da povedem Jurišića sa sobom. To je nešto što je teško učiniti u državi u kojoj vladaju zakoni, ustvrdio je Jeremić, ocijenivši da je uprkos Komšićevom odbijanju zadovoljan posjetom Sarajevu.

Kazao je da bi mu bilo drago da se susretne i sa članovima Predsjedništva BiH, bez dramatizacije i politizacije, ali da je u svakom slučaju zadovoljan tretmanom u Sarajevu.

Ilija Jurišić, bivši predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla i član tuzlanskog ratnog Kriznog štaba uhapšen je u maju 2007. godine na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" na Surčinu.

Jurišića srbijanske vlasti sumnjiče za navodni zločin nad vojnicima JNA u tzv. tuzlanskoj koloni, 15. maja 1992. godine.