Granična policija BiH
0

'Nema zvanične informacije o prelasku Glavaša u BiH'

SRNA
Granična policija BiH nije dobila nikakav zvaničan dopis od policijskih organa Hrvatske da je Branimir Glavaš, koji je danas osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine, pobjegao u BiH, rekla je Srni portparol Granične policije BiH Sanela Dujković.

"Nismo dobili nikakvu informaciju od zvaničnih organa Hrvatske. Čuli smo i mi za informaciju koju su objavili hrvatski mediji, ali zvanične informaije nemamo", rekla je Dujkovićeva.

Zvaničnu informaciju o ovome nemaju ni Državna agencija za istrage i zaštitu i federalna Uprava policije, rekli su Srni portparoli ovih policijskih agencija Željka Kujundžija i Robert Cvrtak.

Branimir Glavaš, koji je osuđen na 10 godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, nalazi se u BiH, saznaje HTV neslužbeno. 

Glavaš je danas navodno prešao granicu i boravio u Ljubuškom, gdje nastoji da dobije dokumenta. Viđen je i na kafi u Tomislavgradu, te u obližnjem selu Grabovici.

Prema neslužbenim podacima, Glavaš, čiji su roditelji porijeklom iz Drinovaca kod Gruda, ima dvojno državljanstvo koje je nedavno stekao, a prijavljen je na jednoj adresi u Ljubuškom.

Glavaš je danas osuđen pred Županijskim sudom u Zagrebu na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine, dok je petoro njegovih suoptuženika osuđeno na kazne od pet do osam godina zatvora.  
Sudsko vijeće Glavaša je proglasilo krivim po komandnoj odgovornosti i u slučaju "garaža" i "selotejp", za šta je dobio pet, odnosno osam godina, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 10 godina zatvora.