{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nema zahtjeva za promjenu državljanstava entiteta u BiH

F
28.11.2008. u 16:33
0
0
Nema zahtjeva za promjenu državljanstava entiteta u BiH
0
Nema zahtjeva za promjenu državljanstava entiteta u BiH
Vlada RS-a podržala je preporuku nadležne radne grupe da nije potrebno donositi sporazum o promjeni entitetskog državljanstva.
Vlada je prihvatila izvještaj o radu radne grupe za ispitivanje mogućnosti za zaključivanje sporazuma o promjeni entitetskog državljanstva, a koja je formirana nakon što je iz Ureda OHR-a u Brčko Distriktu prema vladama RS-a i Federacije BiH upućena inicijativa vezano za probleme stanovnika Distrikta u ostvarivanju prava na izbor i promjenu entitetskog državljanstva.

Također, i Federalna vlada je formirala radnu grupu u vezi s ovim pitanjem, a na osnovu prikupljenih podataka od nadležnih organa u entitetima utvrđeno je da ne postoji interes osoba za promjenu entitetskog državljanstva.

Istovremeno, konsatovano je i da postoje realni razlozi za razmatranje promjene entitetskog državljanstva, a koje je posebno izraženo u Distriktu Brčko zbog specifičnosti njegovog položaja, zbog čega su radne grupe preporučile nadležnim organima entiteta da u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova i drugim relevantnim subjektima traže rješenje ovog pitanja.

Nakon razmatranja spomenutog izvještaja Vlada RS-a je na današnjoj sjednici zauzela stav i da je potrebno utvrditi stanje propisa o državljanstvu, s naglaskom na odredbe o promjeni entitetskog državljanstva i propisa o matičnim knjigama u RS-u, način njihovog provođenja i probleme prisutne u primjeni ovog propisa i preduzeti odgovarajuće aktivnosti radi njihovog rješavanja.

Prema zakonskim rješenjima državljaninom RS-a smatraju se sve osobe državljani BiH koje su prije 6.aprila 1992. imale prebivalište na teritoriji koja sada pripada RS-u, osim ako su se stalno nastanili u FBiH, odnosno izabrali državljanstvo tog entiteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: