Sarajevo Taxi
0

"Nema više sadaka vožnje"

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Cijene taksi usluga u Kantonu Sarajevo uskoro bi trebale poskupjeti, nakon što je Ministarstvo saobraćaja donijelo odluku o jedinstvenom cjenovniku na području cijelog kantona.

Prije dva mjeseca Udruženje "Sarajevo Taxi" drastično je snizilo cijena taksi usluga, te je start i pređeni kilometar koštao 0,80 feninga. Druge taksi firme ove usluge su naplaćivale po cijeni od jedne konvertibilne marke.

Start prema najnovijoj korekciji će iznositi 1,50 KM, pređeni kilometar će koštati jednu konvertibilnu marku, dok će se sat vremena čekanja naplaćivati deset KM.

Predsjednika Udruženja "Sarajevo Taxi" Enver Suljagić napominje da je prethodno snižavanje cijena bilo rezultat "čaršijskog prepucavanja", a ujedno i njihov protest protiv nelegalnih taksista. Oni su u nekoliko navrata tražili od Vlade da ukloni "divlje taksiste" te uvede red u ovu oblast. Kako njihov apeli nisu urodili plodom, odlučili su nižim cijenama u dinamičnoj tržišnoj utakmici "eliminisati" svoje konkurente.

Prethodne cijene, prema njegovim riječima, nisu imale ekonomsku opravdanost, i više su bile mjere pritiska nego mjere održivog poslovanja.

"Svi znaju da su prošle cijene bile 'sadaka cijene' te da se nisu mogle održati. Ministarstvo saobraćaja donijelo je jedinstven cjenovnik kojem ćemo se mi prilagoditi, a nadam se da će nas i ostali taksisti slijediti“, kazao je Suljagić.

Direktor konkurentske firme "Žuti taksi" Vahid Zajko ističe da je upoznat sa novim cjenovnikom kojeg je odredilo resorno ministarstvo, ali da će cijene prilagoditi tek kad to i ostale taksi firme urade.

"Čekat ćemo do petka, ako ostale firme budu prilagodile cjenovnik, to ćemo i mi uraditi. Ako ne, zadržat ćemo stare cijene“, potvrdio je Zajko za naš portal.