Ukida se princip dobrovoljnosti
0

Nema više bježanja od zakona u zemljama regije

Piše: A. Kovač
Ugovor sa Srbijom i Hrvatskom kojim će biti riješeno pitanje izvršenja zatvorske kazne za osobe koje su nakon izricanja pravosnažne presude u jednoj državi pobjegle u drugu kako bi izbjegli kaznu bit će najvjerovatnije potpisan nakon 20. januara 2010. godine. Ovu informaciju za Sarajevo-x.com potvrdio je Jusuf Halilagić, sekretar Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, koji je prvi put javno kazao i šta je mijenjano u ugovoru sa Hrvatskom.

Naime, ugovori su trebali biti potpisani krajem ovog mjeseca ali su termini pomjereni, a u ugovoru sa Hrvatskom došlo je do tehničke greške nadležnih organa Republike Hrvatske, a koja je uočena nakon parafiranja izmjena i dopuna međunarodnih ugovora.

"U ugovor smo morali staviti jednu klauzulu kojom ćemo konstatovati da je Hrvatska sa Federacijom BiH 26. februara 1996. godine zaključila ugovor o izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima koji je kasnije ratifikovan. Taj ugovor promijenjen je 7. juna 2004. godine jer je u njega uključena i Republika Srpska, te je tada Hrvatska potpisala ugovor sa državom BiH, a ne entitetima. Međutim, taj izmjenjeni ugovor iz 2004. godine nije bio ratifikovan u Saboru Hrvatske ali to ni hrvatski, ni bh. predstavnici nisu znali tokom pregovora. Greška je uočena tek nakon parafiranja izmjena i dopuna međunarodnih ugovora“, kazao je Halilagić, dodajući da je ugovor o osuđenim osobama zato mijenjan odnosno dodata je preambula u ugovoru kojom se navodi da su ugovori o izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima potpisani.

Ispravljanje ove tehničke greške, prema riječima Halilagića, ne mijenja ostatak ugovora koji je identičan ugovoru sa Srbijom. Izmjenjeni ugovor trebao bi se razmatrati sutra na sjednici Vijeća ministara BiH.

"Kada je u pitanju ugovor sa Srbijom ostalo je još samo da Predsjedništvo BiH odredi potpisnika ugovora, a što će, najvjerovatnije uraditi na narednoj sjednici“, kazao je Halilagić.

Inače, ovim ugovorima ukida se princip "dobrovoljnosti“ kod izvršenja krivičnih sankcija.

Naime, do sada osobe koje su osuđene u jednoj državi, a pobjegnu u drugu čiji su državljani, za izdržavanje kazne morale su dati svoju saglasnost. Nakon potpisivanja ugovora osobe koje su pravosnažno osuđene bit će odmah upućene na izdržavanje kazne.