Haris Silajdžić
0

Nema vanrednog stanja, ali kriza nije završena

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je na sastanku predstavnika nadležnih institucija i preduzeća o isporuci prirodnog gasa Bosni i Hercegovini održanom danas poslijepodne zaključeno da nema elemenata za uvođenje vanrednog stanja, ali da kriza nije završena.

Prema njegovim riječima, mobilnost svih koji su bili angažirani na ovome treba da ostane na istom nivou.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj je kazao da je jutros rano predstavnik „Gazproma“ otišao u Kijev, da je došlo do razgovora i potpisivanja protokola kakav je bio dogovoren na prvom sastanku.

Prema tome, kazao je on, uklonjena je i ova barijera da bi se gas mogao pustiti. Paralelno s tim, u Briselu se održava konferencija ministara energije EU kojoj prisustvuje značajna delegacija Ruske Federacije.

„Problem je izgleda riješen, očekuje se da gas krene iz Rusije sutra ujutro“, kazao je Alkalaj.

Premijer Federacije BiH Nedžad Branković je rekao da smo, na osnovu ugovora o kupovini gasa od alternativnog isporučioca koju je obavio BH Gas, vratili one količine koje nam je pozajmila Srbija.

„Sa tim gasom smo stabilizirali funkcije zagrijavanja kotlovnica i individulanih potrošača kao i potrebe Mittal Steela za zagrijavanje Zenice i uspostavu njegovih funkcija. Obzirom da u najboljem slučaju ruski gas može krenuti tek sutra u jutarnjim satima, mi ćemo u ovom režimu zadržati punu mobilnost svih institucija i javnih preduzeća zaduženih za energetsko snabdjevanje područja Federacije, dakle da BH gas održi kontinuitet ovog ugovora, da Elektroprivreda i dalje bude u stepenu pripravnosti kao što je bila u dva udarna dana ovoge energetskog šoka u srijedu i četvrtak“, kazao je premijer Branković.

Dok se ne uspostavi kontinuirano snabdjevanje sa ruskim gasom iz tog izvora, naša mobilnost ostaje u punom kapacitetu svih nivoa institucija kao što je bila i do sada, istaknuo je on.

„Tek kada se to snabdjevanje uspostavi onda ćemo vjerovatno preći na normalan sistem rada“, kazao je Branković.