{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nema ukidanja viza za BiH i Albaniju

F
19.5.2009. u 08:11
0
80
Nema ukidanja viza za BiH i Albaniju
0
Nema ukidanja viza za BiH i Albaniju
Evropska komisija je sinoć završila izvještaj o tome koliko su balkanske zemlje - Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Makedonija i Albanija - ispunile uvjete za ukidanje viza.
Taj izvještaj je uručen Češkoj, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, i prema najavama čeških funkcionera među zemljama članicama će odmah početi razgovori o tome za koje zemlje Balkana će biti ukinute vize.

Zamjenik češkog ministra vanjskih poslova Jan Pojar - koji je potvrdio da je izvještaj gotov - nije želio govoriti o njegovoj sadržini, rekavši samo da dokument ima više stotina stranica i da su neke zemlje ostvarile veći, a neke manji napredak.

Diplomati koji su insistirali na anonimnosti, kažu međutim da je Komisija zaključila da je Makedonija ispunila uvjete za ukidanje viza za svoje građane, i da bi za državljane Crne Gore također mogle biti ukinute šengenske vize.

Za Bosnu u Hercegovinu i Albaniju se kaže da nisu ispunile uvjete, a što se tiče Srbije u izvještaju Evropske komisije stoji da i dalje ima "određenih teškoća", prenio je BBC.

Iz evropskih diplomatskih izvora već neko vrijeme stižu nagovještaji da u Komisiji postoji izvjestan stepen zabrinutosti zbog činjenice da će pravo na srpski pasoš imati kosovski Albanci, kao i građani Crne Gore i Republike Srpske koji su ostvarili pravo na dvojno državljanstvo.

U Komisiji kažu da su im - prije nego što predlože ukidanje viza za državljane Srbije - potrebna dodatna tehnička pojašnjenja oko načina izdavanja i sigurnosti srpskih pasoša.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: