Haški tribunal
0

Nema smetnji raspisivanju potjernica za "Dobrovoljačku"

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ministarka pravde Srbije Snežana Malović rekla je da će Srbija u dopisu koji će biti upućen Interpolu u Lionu navesti činjenicu koju je i sam Interpol konstantovao, a to je da je Haški tribunal rekao da nema smetnji raspisivanju potjernica u slučaju "Dobrovoljačka".

"I dalje je na snazi naredba našeg suda za raspisivanje poternice. Važe i svi drugi akti suda i predmet je za nas i dalje aktivan", rekla je Malović za "Politiku".

Ona je navela da je Srbija raspisala potjernice za grupom državljana BiH, jer Sud BiH, koji je započeo istragu 2003. godine,  do danas nema konkretnih rezultata tog postupka i dodala da je za Srbiju neprihvatljiv prijedlog pravosuđa BiH da se ovaj predmet procesuira u zemlji čiji su okrivljene osobe državljani. 

Generalni sekretarijat Interpola suspendovao je "crvene potjernice" koje je Beograd raspisao za 19 državljana BiH, optuženih za napade na kolonu bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH navode da je Izvršni komitet Interpola odobrio privremenu proceduru koju je predložio Generalni sekretarijat u vezi pitanja zahtjeva koje dostavljaju zemlje članice za hapšenje osoba koje nisu njihovi državljani zbog ratnih zločina.

Prema ovoj proceduri, Generalni sekretarijat će nastaviti da prima zahtjeve za objavljivanje "crvenih potjernica" za ratne zločine i to u slučajevima kada su ti zahtjevi dostavljeni od međunarodnog suda, kao što je Haški tribunal, zatim protiv državljana zemlje koja je podnijela zahtjev, kao i protiv državljana drugih zemalja, ukoliko zemlja čiji je osoba državljanin ne uloži protest.

Kako su naveli u Ministarstvu bezbjednosti BiH, ova nova privremena procedura će se primjenjivati samo na nove zahtjeve, a ne na važeće "crvene potjernice", koje su već objavljene i registrovane u bazama podataka Interpola.