|

Nema seksualnog uznemiravanja u firmama, ili se o tome šuti

Nema seksualnog uznemiravanja u firmama, ili se o tome šuti
0
F
FENA
6.3.2012. u 12:30
13
komentara
0

dijeljenja
Nema seksualnog uznemiravanja u firmama, ili se o tome šuti Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com (Foto: D. S./Klix.ba)
Agencija za ravnopravnost spolova BiH predstavila je danas u Sarajevu pilot istraživanje "Seksualno uznemiravanje u privatnom sektoru u BiH".
Istraživanje je obuhvatilo privatne firme iz oblasti medija, ekonomije, građevine, itd. a cilj projekta bio je informirati se o (ne)postojanju seksualnog uznemiravanja te obaviještenosti uposlenika u privatnom sektoru o mehanizmima zaštite ukoliko uznemiravanje postoji.

Autori istraživanja su naišli na otpor u privatnom sektoru, odnosno, privatnici nisu bili raspoloženi da u svoje kompanije i firme puste timove Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

"Doživjeli smo potpuni fijasko. Javile su nam se tek po tri firme iz FBiH i RS-a", kazala je medijima profesorica Pravnog fakulteta u Sarajevu Jasna Bakšić-Muftić.

Podaci koji su proistekli iz istraživanja pokazuju da tek tri posto ispitanika priznaje da su bili žrtve seksualnog uznemiravanja, svi znaju da se to nekome desilo, a niko nije prijavio uznemiravanje.

Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com

"Ovo znači da smo ili bolji od SAD-a i zemalja EU ili da postoji strah od konsekvenci prijavljivanja seksualnog uznemiravanja", kazala je Bakšić-Muftić.

Direktorica Agencije Samra Filipović-Hadžiabdić istakla je da su mehanizmi zaštite od seksualnog uznemiravanja u BiH odlični.

"Međutim, koliko god da ih promoviramo, uvijek nam se čini da je to nedovoljno", kazala je Filipović-Hadžiabdić.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...