{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nema saznanja o pogibiji zamjenika odreda "El Mudžahedini"

S
9.5.2009. u 12:45
0
1
Nema saznanja o pogibiji zamjenika odreda "El Mudžahedini"
0
Nema saznanja o pogibiji zamjenika odreda "El Mudžahedini"
Robert Cvrtak
Uprava policije Federacije BiH (FBiH) nema saznanje da je Libijac Abu Haris al Libi, nekadašnji zamjenik komandanta odreda "El mudžahedini" koji je bio u sastavu Armije BiH, ubijen u Alžiru, rekao je Srni portparol federalne Uprave policije Robert Cvrtak.
Cvrtak nije doveo u vezu ovaj događaj sa akcijom hapšenja lica afro-azijskog porijekla koji nezakonito borave u BiH, dodavši da se aktivnosti policijskih agencija u ovoj akciji i dalje u toku.

Zagrebački "Večernji list" u izdanju za BiH navodi da se pogibija Abu Harisa al Libija dovodi u vezu sa akcijom hapšenja bivših mudžahedina u BiH, kojom koordiniše Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH.

Navodno, riječ je o saradnji alžirskih i bezbjednosnih službi u BiH, koja je dovela do hapšenja trojice nekadašnjih mudžahedina kojima je oduzeto državljanstvo BiH.

Uhapšeni su Sirijac Ajman Avad , koji je u odredu "El mudžahedin" bio oficir bezbjednosti, Iračanin Abdulah Baura, čije je ratno ime bilo Abu Hudejfa, i Alžirac Benhira Aise, zvani Abdulrahim, borac četvrte muslimanske brigade iz Konjice.

Kako piše "Večernji list", Al Libi i njegov telohranitelj poginuli su u obračunu sa alžirskom policijom u bilizini granice sa Malijem, a kod Al Libija su pronađeni i bosanskohercegovački dokumenti za koje još uvijek nije utvrđeno da li su krivotvoreni.

Al Libi je ratovao u BiH od 1992. do 1995. godine i bio je zamjenik komandanta odreda "El mudžahedin" Alžirca Abu Ma-alija.

Iz BiH je otišao nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a, prema pisanju zagrebačkog dnevnika, kod njega su pronađene i lične isprave BiH, za koje nije utvrđeno da li su originalne ili falsifikovane.

"Večernji list" navodi da je Abu Haris al Libi, poslije odlaska iz BiH, ratovao u Avganistanu, Čečeniji i Iraku, odakle je došao u Alžir.

Prema istom izvoru, Al Libi je bio zamjenik Abdulrahima Abu Zijada, vođe Al Kaidinog ogranaka u zemljama Magreb, odnosno brigade "Tarek Ben Zijad".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: