BiH i "svinjska gripa"
0

Nema razloga za paniku, ali treba reagirati na državnom nivou

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iako se uobičajeno može dobiti kontaktom sa svinjama, "svinjska gripa" kakva se pojavila u Meksiku, odakle se već proširila i na druge zemlje, nešto je sasvim novo.

Genske analize pokazale su da takav virus do sada nije viđen te da predstavlja mješavinu svinjskog, ljudskog i ptičijeg virusa. Ljekari i veterinari tvrde da je riječ o izuzetno opasnoj bolesti koja se brzo širi i lako prenosi sa čovjeka na čovjeka. Bosna i Hercegovina zbog nepostojanja odgovarajućih mehanizama za prevenciju i borbu protiv ovih vrsta bolesti, posebno je osjetljivo i pogodno područje za njeno širenje.

''Ono što BiH čini posebno osjetljivom jest činjenica da je BiH jedina zemlja u Evropi koja nema nacionalni program kontrole i zaštite zdravlja životinja. Zahvaljujući toj činjenici sigurno možemo pretrpjeti velike štete radi sprječavanja i pojave ove opake bolesti, jer ako nemate monitoring na nivou države, onda princip vertikale i horizontale nije dokraja uspostavljen. Veliki problem jest i to što se bolest širi kapljičnim putem i to može dovesti do pandemije, jer se dnevno tri kontinenta mogu preći. Treće je da virus može mutirati. Ako nemate efikasan način liječenja i cjepivo onda je to veliki problem. Bolesti koje imaju pandemijsku narav mogu definitivno blokirati Evropu i svijet'', kazao je Jasmin Ferizbegović, predsjednik Veterinarske komore FBiH.

Opasnost da se "svinjska gripa" pojavi i na prostorima Bosne i Hercegovine, kako kažu veterinari i inspektori, sasvim je realna. Razloga za paniku nema, ali za hitnu reakciju odgovornih na državnom nivou, itekako ima.