{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nema razloga za paniku, ali treba reagirati na državnom nivou

F
27.4.2009. u 16:57
0
1
Nema razloga za paniku, ali treba reagirati na državnom nivou
0
Nema razloga za paniku, ali treba reagirati na državnom nivou
Foto: AFP/File
Iako se uobičajeno može dobiti kontaktom sa svinjama, "svinjska gripa" kakva se pojavila u Meksiku, odakle se već proširila i na druge zemlje, nešto je sasvim novo.
Genske analize pokazale su da takav virus do sada nije viđen te da predstavlja mješavinu svinjskog, ljudskog i ptičijeg virusa. Ljekari i veterinari tvrde da je riječ o izuzetno opasnoj bolesti koja se brzo širi i lako prenosi sa čovjeka na čovjeka. Bosna i Hercegovina zbog nepostojanja odgovarajućih mehanizama za prevenciju i borbu protiv ovih vrsta bolesti, posebno je osjetljivo i pogodno područje za njeno širenje.

''Ono što BiH čini posebno osjetljivom jest činjenica da je BiH jedina zemlja u Evropi koja nema nacionalni program kontrole i zaštite zdravlja životinja. Zahvaljujući toj činjenici sigurno možemo pretrpjeti velike štete radi sprječavanja i pojave ove opake bolesti, jer ako nemate monitoring na nivou države, onda princip vertikale i horizontale nije dokraja uspostavljen. Veliki problem jest i to što se bolest širi kapljičnim putem i to može dovesti do pandemije, jer se dnevno tri kontinenta mogu preći. Treće je da virus može mutirati. Ako nemate efikasan način liječenja i cjepivo onda je to veliki problem. Bolesti koje imaju pandemijsku narav mogu definitivno blokirati Evropu i svijet'', kazao je Jasmin Ferizbegović, predsjednik Veterinarske komore FBiH.

Opasnost da se "svinjska gripa" pojavi i na prostorima Bosne i Hercegovine, kako kažu veterinari i inspektori, sasvim je realna. Razloga za paniku nema, ali za hitnu reakciju odgovornih na državnom nivou, itekako ima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: