Vujičić o Danu državnosti
0

"Nema razloga da upućujemo zvanične čestitke"

SRNA
U Federaciji BiH danas je neradni dan, jer se 25. novembar, datum zasjedanja ZAVNOBiH-a u ovom entitetu praznuje kao dan državnosti.

Federalno Ministarstvo rada i socijalne politike saopštilo je, pozivajući se na odluku iz 1995. godine, da je 25. novembar određen za "Dan državnosti BiH, te da na taj dan državni organi, preduzeća i druga pravna lica ne rade".

Predsjedavajući Željko Komšić i bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić čestitali su juče 25. novembar, dok srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović to nije učinio, jer, kako je obrazložio šef njegovog kabineta Miroslav Vujičić, dan republike BiH, kao praznik, zakonski ne postoji.

Vujičić je Srni rekao da zbog toga nema razloga da se za ovaj dan upućuju zvanične čestitike.

On je naveo da se ovaj datum ne može odvajati od 29. novembra - Dana državnosti SFRJ, ocijenivši da je riječ o selektivnom pristupu prošlosti.

Mrkonjić Gradu je 25. novembra 1943. održano prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a, a tokom posljednjeg rata u BiH tadašnje vlasti odredile su ovaj datum za praznik.

BiH nema jedinstvenog zakona na nivou države o praznicima tako da se u Federaciji BiH obilježava 25. novembar, dok se ovaj datum ne proslavlja u distriktu Brčko i Republici Srpskoj.

U RS je praznovan 21. novembar kao znak sjećanja na dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH.