RS
0

Nema približavanja stavova o plaćama medicinara

FENA
Sindikat zdravstva i socijalne zaštite RS-a negirao je danas tvrdnje resornog ministarstva da su zarade medicinara u tom bh. entitetu umanjene za 15,8 posto, te naglašava da ne prihvata novi zakon i traži da se zarade reguliraju kolektivnim ugovorom.

Različiti stavovi oko iznosa plaća nisu usaglašeni ni na današnjem sastanku u Banjoj Luci, a pres-konferenciju je nakon suprotstavljenih stavova i optužbi od medicinara napustio pomoćnik ministra zdravlja Nedeljko Milaković.

Sindikat zdravstva tvrdnje resorog ministarstva smatra “sramnim”, jer, navodi, platne liste za februar govore o umanjenju plaća i do 50 posto.

Tvrdnju Milakovića da je bilo “određenih” problema u primjeni novog zakona, te da su to manji, pojedinačni slučajevi, “nastali zbog greške ili nečeg drugog”, predstavnici sindikata odbacuju uz stav da su u ovoj priči svi oštećeni.

Granski sindikat ne odustaje od zahtjeva da se zarade ponovo reguliraju kolektivnim ugovorom, čiju će novu verziju za dva dana dostaviti entitetskom premijeru Miloradu Dodiku.