Vijeće Ustavnog suda RS-a
0

Nema povrede interesa bošnjačkog naroda

FENA
Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske donijelo je odluku po kojoj usvojenim Zakonom o muzejskoj djelatnosti nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda.

Klub Bošnjaka podnio je zahtjev Ustavnom sudu za pokretanje postupka za utvrđivanje postojanja nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, jer Zakon ne predviđa da u upravljačkim strukturama muzejskih ustanova moraju biti zastupljeni predstavnici sva tri konstitutivna naroda.

Kako je saopćeno iz Ustanog suda, Vijeće je na današnjoj sjednici ocijenilo da se odredbe članova Zakona odnose na svakog građanina RS-a koji konkuriše na neku od pozicija rukovođenja i upravljanja muzejskim ustanovama.

Predmet ocjene Vijeća bili su članovi ovog zakona koji se odnose na izbor direktora muzeja te članova Upravnog odbora i Savjeta institucije za muzejsku djelatnost.

Vijeće je prilikom donošenja ove odluke imalo u vidu da je Zakon o muzejskoj djelatnosti izglasan radi stvaranja pretpostavki za ostvarivanje strateških ciljeva u muzejskoj djelatnosti i neophodnog usklađivanja ovog zakona sa Zakonom o sistemu javnih službi.