Zavod za javno zdravstvo
0

Nema povišenog jonizirajućeg zračenja u zraku na teritoriji BiH

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Mjerenja nivoa jonizirajućeg zračenja u okviru je dosad mjerenih prosječnih vrijednosti. Nema povišenog jonizirajućeg zračenja u zraku na teritoriji BiH.

U saopćenju za javnost navodi se da Zavod za javno zdravstvo FBiH, u okviru programa monitoringa radioaktivnosti okoliša, vrši godišnje ispitivanje radioaktivnosti u uzorcima okoliša prema programu odobrenom i finansiranom iz Federalnog ministarstva zdravstva.

"U okviru programa ispitivanja okoliša je praćenje jonizirajućeg zračenja u zraku putem sistema za rano uzbunjivanje u slučaju radiološke nesreće, odnosno detekcije povišenog jonizirajućeg zračenja u zraku na teritoriji BiH", navodi se.

Sistem je instaliran 2004. godine u okviru projekta s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), BOH002 "Monitoring radioaktivnosti okoliša".

Monitori jonizirajućeg zračenja se nalaze na 11 lokacija od kojih je šest na teritoriji FBiH (Sarajevo, Hadžići, Mostar, Livno, Tuzla, Bihać) i pet na teritoriji RS (Novi Grad, Banja Luka, Bijeljina, Višegrad i Gacko). Serveri za nadgledanje nivoa jonizirajućeg zračenja su u Zavodu za javno zdravstvo FBiH i Institutu za zaštitu zdravlja RS-a.

Mjerenja se vrše automatski, kontinuirano, a rezultati mjerenja se prenose elektronski, svakih pola sata, do servera. Podaci se prikazuju brzinom doze u mikrosivertima na sat (µSv/h) i ukupnom dnevnom dozom u mikrosivertima (µSv).

Od 2006. godine vrše se i mjerenja ambijentalne gama doze koristeći termoluminiscentne dozimetre (TLD), čije očitavanje se vrši kvartalno. Rezultati mjerenja se iskazuju ukupnom dozom u mikrosivertima (µSv) za dati kvartal.