{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nema povećanja penzija u RS-u

F
25.10.2011. u 15:11
0
3
Nema povećanja penzija u RS-u
0
Nema povećanja penzija u RS-u
Foto: Ilustracija
U Republici Srpskoj u ovom trenutku nije moguće povećati penzije, ponovio je i danas resorni ministar Petar Đokić.
On obećava određene korekcije i to samo najniže penzije, koja iznosi svega 160 maraka, ali uz uvjet da se prihvati pet nivoa najnižih mjesečnih primanja najstarije populacije.

“Ukoliko se prihvati novi zakon o PIORS-a, koji je usvojen u formi nacrta i sada se priprema u konačnoj verziji, bit će pet nivoa najnižih zagarantiranih penzija. To će značiti korekciju određenog broja najnižih penzija i na taj način želimo zaštititi one koji su socijalno ugroženiji, žive najteže i primaju najmanje penzije”, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a.

Iznos penzija u RS-u nije se mijenjao godinama, pa najniža je 160, a prosječna 320 maraka, što je svega 39,5 posto prosječne plaće u RS-u.

Budući da Fond PIO RS-a grca u gubicima, a naplata doprinosa nije na zadovoljavajućem nivou, kod komercijalnih banaka su se mjesečno zaduživali za oko 40 miliona da bi bili isplaćeni mjesečni čekovi najstarijoj populaciji.

Fond PIORS-a je, putem indirektnog zaduženja RS, sada pribjegao dugoročnim kreditima i to od 70 miliona maraka da bi održao samo tekuću likvidnost.

Na kraju prošle godine taj fond imao je akumulirani deficit od 190 miliona maraka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: