Reis Cerić
2

'Nema potrebe da se ikome izvinjavam'

SRNA
Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić izjavio je danas da je tačno da je Sarajevo sada većinski bošnjačko i da tu činjenicu treba da razumiju i Srbi i Hrvati, jer su se u njega "doselili Bošnjaci iz Foče, Višegrada, Čajniča, Zvornika, Vlasenice i drugih gradova, koji su protjerani 1992. godine".

Cerić je u Zvorniku rekao da je Sarajevo uvijek bilo multikulturalno i multinacionalno i da nema potrebe da se nekome izvinjava ili da šta dokazuje.

"Nije tačno da je neko od Srba i Hrvata progonjen iz Sarajeva, već je tačno da je Sarajevo većinsko bošnjačko zato što su sa rijeke Drine - Foče, Višegrada, Čajniča, Zvornika, Vlasenice i drugih gradova, Bošnjaci protjerani 1992. godine i doselili su se u Sarajevo", rekao je novinarima Cerić. 

On je naveo da je Sarajevo uvijek i mnogo ranije primalo izbjeglice, te da su ovoga puta Bošnjaci bili izbjeglice koje su došle u Sarajevo. 

"Onog trenutka kada se Bošnjacima omogući da se vrate u svoje domove u Foču, Višegrad, Rogaticu i druge gradove, onda Sarajevo neće biti većinsko bošnjačko", rekao je Cerić i dodao da je pravo i Srba i Hrvata da li hoće ili neće doći da žive u Sarajevu. 

Cerić kaže da neki ne mogu da prihvate da su Bošnjaci "nakon ovoga šta im se dogodilo, otvoreniji, slobodniji i da bez kompleksa govore o svojim kulturnim vrijednostima i svom identitetu".

On je dodao da to do sada nije bilo, pa je nekima čudno kako to da Bošnjaci govore javno o svojim vjerskim, kultrunim i drugim vrijednostima. 
"Nekima to u Sarajevu smeta, ali to nije problem Bošnjaka nego onih što ne mogu da tolerišu bošnjačku slobodu u Sarajevu ili nekom drugom mjestu", smatra Cerić.