Pacijenti na čekanju
68

Nema pomaka u pregovorima zdravstvenih radnika i Vlade KS o prekidu štrajka

M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Napretka u pregovorima Vlade KS i zdravstvenih radnika koji su u štrajku od 2. septembra nema. Sindikat radnika u zdravstvu odustao je od svih zahtjeva osim od usklađivanja koeficijenata, a Vlada KS nudi usklađivanje samo za medicinske radnike.

Predsjednik sindikata Edo Selimić kazao je kako su obišli vladajuću šestorku u Vladi Kantona Sarajevo, dali im sva rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu te ponovili da bi potpisivanje kolektivnog ugovora koji će zbrinuti samo medicinske radnike, ali ne i nemedicinare koji rade u zdravstvu dovesti do tužbi i presuda zbog diskriminacije više od 6.000 uposlenika.

"To je ogroman novac koji će urušiti budžet KS, jer tužbe idu prema Vladi, a ne prema fondu. Objasnili smo ponovo benefit rješavanja problematike koja se zove granski kolektivni ugovor u zdravstvu, jer bismo njime riješili sve, od ljekara do nemedicinskih radnika. To je na mjesečnom nivou 1.250.000 KM, a Zilha Ademaj je rebalansom planirala pet miliona KM. Na godišnjem nivou potrebno je 15 miliona KM, tako da otpada razlog za koji su naveli da nema novca", rekao je Selimić.

Ističe kako su zdravstveni radnici odustali od svega osim od usklađivanja koeficijenata, a tim kolektivnim ugovorom bi dobili mir i mogli se fokusirati na reforme u zdravstvu koje je u lošem stanju.

"Prvo su govorili da nema para i pokazali smo im da to nije tačno, onda su se 'vadili' na Novalićeve zakone i pokazali smo da to neće utjecati, a onda su nam ponudili rješenje samo za medicinare nedoktore i bez nemedicinara. To je bilo nemoralno. Ovo što rade nije dobro, ne daje rezultat i prolongira agoniju koja će im se obiti o glavu", kazao je Selimić.

Za sada obje strane ostaju pri svojim stavovima, a pacijenti skoro tri mjeseca čekaju na punu, ali i kvalitetniju uslugu u Kantonu Sarajevo.