Zakoni se ne provode
0

Nema podataka o broju mladih sa posebnim potrebama

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
BiH nema podataka o broju mladih sa posebnim potrebama, jer se ni jedna agencija za statistiku nije bavila ovim problemom, izjavio je danas član Komisije za koordinaciju pitanja mladih u BiH Emil Balavac.

Balavac je rekao novinarima da se postojeća zakonska regulativa u ovoj oblasti ne provodi, jer vlast nema podršku i pomoć građana, nevladinih i donatorskih institucija u kreiranju programa koje zakon nalaže.

Teme konferencije "Suočavanje sa izazovima za organizacije koje rade sa mladima sa posebnim potrebama", koja se održava u Sarajevu, definisali su upravo predstavnici organizacija za mlade sa invaliditetom, koje su detektovali kao najvažnije.

Oko 100 učesnika tokom dana će razgovarati o afirmaciji mladih sa invaliditetom u oblasti sporta i kulture, o inkluziji u život mladih sa intelektualnim poteškoćama, njihovoj profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju, te intimnom, seksualnom i porodičnom životu mladih sa invaliditetom.

"Cilj konferencije jeste kreiranje preporuka koje će biti baza za dalje unapređivanje zakonske regulative u BiH na svim nivoima, te finansijskih i donatorskih sredstava i njihovog usmjeravanja prema organizacijama koje se bave ovim problemom", istakao je Balavac.

Počasni gost konferencije je svjetski šampion u vožnji bicikla na ručni pogon i borac za prava mladih sa invaliditetom Oscar Sanchez. 

Aktivni svjetski šampion u nekoliko disciplina i nosilac zlatne medalje sa Olimpijskih igara u Pekingu poručio je mladim sa posebnim potrebama da nikada ne odustaju od svojih želja i da uvijek nađu motiv za njihovo ostvarenje. 
Organizatori konferencije su Svjetska banka u BiH, Komisija za koordinaciju pitanja mladih u BiH i Ministarstvo vanjskih poslova Italije.