Jajce
0

Nema oštećenja na vodopadu Plive

FENA
Predstavnici Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH utvrdili su da nema oštećenja na vodopadu i koritu rijeke Plive, saopćeno je danas iz Općinskog vijeća Jajce.

U saopćenju se navodi da su, nakon što je povišeni vodostaj rijeke Plive proteklog vikenda uzrokovao probijanje privremenih građevinskih brana u koritu rijeke i privremeno obustavio radove na sanaciji vodopada, predstavnici Ministarstva okoliša i turizma FBiH, koje je nositelj i investitor projekta sanacije korita rijeke Plive i vodopada, već u ponedjeljak obišli gradilište i tom prilikom utvrdili kako nema oštećenja na vodopadu i koritu rijeke.

Utvrđeno je da je izvođač sanacionih radova poduzeće Hering d.o.o. iz Širokog Brijega, u dogovoru s poduzećem Baring d.oo. koje obavlja poslove nadzora sanacije, pravodobno predvidio moguće komplikacije u slučaju povišenog vodostaja te osigurao gradilište i sam vodopad od mogućih oštećenja.

Predstavnici ovog ministarstva su ponovno u srijedu posjetili Jajce te zajedno s predstavnicima izvođača sanacionih radova i predstavnicima JP Elektroprivreda HZ HB d.o.o. obišli gradilište nakon opadanja vodostaja rijeke Plive.

Na licu mjesta je utvrđeno da su procjene od ponedjeljka potpuno točne i da nema nikakvih oštećenja na vodopadu te da se radovi na sanaciji mogu nesmetano nastaviti što je učinjeno već u popodnevnim satima.

Tijekom obilaska gradilišta na Plivskom vodopadu, delegacija Ministarstva okoliša i turizma se sastala sa načelnikom općine Jajce Nisvetom Hrnjićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Jajce Jazom Budešom, kako bi ih upoznala sa svim informacijama vezanim uz odvijanje radova na sanaciji korita rijeke Plive i vodopada čime su otklonjene sve sumnje o navodnim oštećenjima, kojima se posljednjih dana manipuliralo u medijima.

Prema analizama stručnog tima ne postoji opasnost od urušavanja vodopada.

Građani Jajca i cjelokupna bh. javnost ne trebaju strahovati od mogućnosti nestanka jajačkog vodopada jer je lijevi slap od jučer dostupan oku promatrača u svoj svojoj ljepoti, a zahvaljujući brzoj intervenciji Federalnog ministarstva okoiiša i turizma, na čelu s ministrom Nevenkom Hercegom, i izvođača radova firme Hering d.o o. iz Širokog Brijega, Jajčani i njihovi gosti će vrlo brzo moći uživati u cijelom vodopadu, kaže se u saopćenju.