{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Nema opravdanja za nasilje u porodici'

F
13.5.2009. u 17:45
0
0
'Nema opravdanja za nasilje u porodici'
0
'Nema opravdanja za nasilje u porodici'
Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine negodovala je u današnjem saopćenju zbog izjave Muharema Serbezovskog, delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koji je, kako navodi ta agencija, pokušao opravdati upotrebu fizičkog nasilja nad ženama u porodici, ističući da je to dio patrijarhalne društvene strukture našeg podneblja.
Serbezovski je o tome govorio jučer na sjednici Doma naroda prilikom delegatske rasprave o Nacrtu federalnog zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Agencija za ravnopravnost spolova zahtijeva od svih u izvršnoj i sudskoj vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i svih drugih javnih ličnosti, da prilikom javnog iznošenja mišljenja vode više računa o poruci koji ostavljaju u javnosti te da ni pod kojim uvjetima ne opravdavaju nasilje u porodici.

"Borba protiv nasilja u porodici je međunarodni standard koji je jedan od prioriteta međunarodnih institucija tokom proteklih trideset godina.

Nasilno rješavanje konflikta u porodici je kršenje ljudskih prava, zbog čega svi zajedno trebamo raditi na donošenju i implementaciji zakona i strategija čiji je cilj suzbijanje porodičnog nasilja", navela je u saopćenju za javnost Agencija za ravnopravnost spolova u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: