Reakcija na izjavu poslanika
0

'Nema opravdanja za nasilje u porodici'

FENA
Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine negodovala je u današnjem saopćenju zbog izjave Muharema Serbezovskog, delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koji je, kako navodi ta agencija, pokušao opravdati upotrebu fizičkog nasilja nad ženama u porodici, ističući da je to dio patrijarhalne društvene strukture našeg podneblja.

Serbezovski je o tome govorio jučer na sjednici Doma naroda prilikom delegatske rasprave o Nacrtu federalnog zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Agencija za ravnopravnost spolova zahtijeva od svih u izvršnoj i sudskoj vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i svih drugih javnih ličnosti, da prilikom javnog iznošenja mišljenja vode više računa o poruci koji ostavljaju u javnosti te da ni pod kojim uvjetima ne opravdavaju nasilje u porodici.

"Borba protiv nasilja u porodici je međunarodni standard koji je jedan od prioriteta međunarodnih institucija tokom proteklih trideset godina.

Nasilno rješavanje konflikta u porodici je kršenje ljudskih prava, zbog čega svi zajedno trebamo raditi na donošenju i implementaciji zakona i strategija čiji je cilj suzbijanje porodičnog nasilja", navela je u saopćenju za javnost Agencija za ravnopravnost spolova u BiH.