{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nema opasnosti od radioaktivnog materijala u "Mittal Steelu"

F
30.1.2009. u 17:11
0
0
Nema opasnosti od radioaktivnog materijala u "Mittal Steelu"
0
Nema opasnosti od radioaktivnog materijala u "Mittal Steelu"
U vezi s medijskim napisima o postojanju radioaktivnog materijala u firmi "Mittal Steel", Zavod za javno zdravstvo FBiH oglasio se saopćenjem za javnost u kojem navodi da je bivša "Željezara" Zenica koristila radioaktivni materijal u formi zatvorenih izvora zračenja, uglavnom kao mjerače nivoa, ali da su oni propisno uskladišteni te da ne predstavljaju opasnost.
Određen broj navedenih izvora je prevezen u INN "Vinča" prije rata, a dio je uskladišten u odgovarajućem "internom" skladištu radioaktivnog materijala u kompleksu Željezare.

Zavod za javno zdravstvo FBiH-Centar za zaštitu od zračenja je uz punu saradnju menadžmenta firme, 2006. izvršio verifkaciju radioaktivnog materijala i tačno odredio količinu, vrstu, tip i stanje uskladištenih izvora zračenja.

Generalno se može reći da se radi o zatvorenim izvorima zračenja koji spadaju u kategoriju 4 i 5, klasificirano prema potencijalnoj opasnosti po ljudsko zdravlje (kategorija 1 označava najveću opasnost, a kategorija 5 najnižu).

Svi izvori su izolovani od okoline i neovlašten pristup nije moguć. Opasnost za radnike uslijed izloženosti jonizirajućem zračenju ne postoji.

Za trajno rješenje uklanjanja ovih izvora, kao i za druge slične slučajeve, neophodno je angažovanje državne Agencije za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost, u čijoj kompetenciji je izdavanje neophodnih odobrenja za takve aktivnosti.

Agencija je u formiranju i bit će neophodno izvjesno vrijeme dok ne zaživi u punom kapacitetu, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: