{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nema opasnosti od radioaktivnog materijala u "Mittal Steelu"

F
30.1.2009. u 17:11
0
0
Nema opasnosti od radioaktivnog materijala u "Mittal Steelu"
0
Nema opasnosti od radioaktivnog materijala u "Mittal Steelu"
U vezi s medijskim napisima o postojanju radioaktivnog materijala u firmi "Mittal Steel", Zavod za javno zdravstvo FBiH oglasio se saopćenjem za javnost u kojem navodi da je bivša "Željezara" Zenica koristila radioaktivni materijal u formi zatvorenih izvora zračenja, uglavnom kao mjerače nivoa, ali da su oni propisno uskladišteni te da ne predstavljaju opasnost.
Određen broj navedenih izvora je prevezen u INN "Vinča" prije rata, a dio je uskladišten u odgovarajućem "internom" skladištu radioaktivnog materijala u kompleksu Željezare.

Zavod za javno zdravstvo FBiH-Centar za zaštitu od zračenja je uz punu saradnju menadžmenta firme, 2006. izvršio verifkaciju radioaktivnog materijala i tačno odredio količinu, vrstu, tip i stanje uskladištenih izvora zračenja.

Generalno se može reći da se radi o zatvorenim izvorima zračenja koji spadaju u kategoriju 4 i 5, klasificirano prema potencijalnoj opasnosti po ljudsko zdravlje (kategorija 1 označava najveću opasnost, a kategorija 5 najnižu).

Svi izvori su izolovani od okoline i neovlašten pristup nije moguć. Opasnost za radnike uslijed izloženosti jonizirajućem zračenju ne postoji.

Za trajno rješenje uklanjanja ovih izvora, kao i za druge slične slučajeve, neophodno je angažovanje državne Agencije za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost, u čijoj kompetenciji je izdavanje neophodnih odobrenja za takve aktivnosti.

Agencija je u formiranju i bit će neophodno izvjesno vrijeme dok ne zaživi u punom kapacitetu, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: