Vijeće ministara BiH
0

Nema odluke o početku rada državnog zatvora, Grubeša: Imamo tehničkih problema

SRNA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Vijeće ministara BiH danas nije donijelo odluku o datumu početka rada državnog zatvora u Istočnom Sarajevu i prestanku rada Jedinice za implementaciju Projekta izgradnje zatvora, jer je potrebno definisati još neke detalje, izjavio je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Nakon sjednice Vijeća ministara, on je naglasio da je izjašnjavanje o tačkama dnevnog reda koje tretiraju ovo pitanje odgođeno za narednu sjednicu Savjeta ministara kako bi bili ispravljeni detalji koji nedostaju u prijedlozima odluka o početku rada zatvora i prestanku rada Jedinice za implementaciju projekta njegove izgradnje.

"Imamo nekih tehničkih problema u vezi sa tim kako će dalje ići sa početkom rada zatvora. Imamo još i nekih dodatnih građevinskih radova u zatvoru. Moramo da vidimo ko će to sve raditi, gdje će biti prebačena arhiva koja je bila u Jedinici za implementaciju, ko će plaćati telefonski račun...", pojasnio je Grubeša.

On je izrazio nadu da neće biti probijen rok da od 1. januara 2019. godine zatvor počne sa radom.

"Vjerujem da će svi podzakonski akti, poput sistematizacije koja je najvažniji dio u sljedećem koraku, biti doneseni brzo kako bi novi upravnik mogao da raspiše konkurse i počne sa obukama za novo osoblje koje će da radi u zatvoru", istakao je Grubeša.

On je naveo da je izgradnja zatvora koštala malo manje od 40 miliona eura, od čega je 11 miliona donatorskih sredstava, a ostalo su kreditna i sredstva iz Budžeta BiH.

"Prevelika je i prevažna institucija za BiH državni zatvor i ovome je Ministarstvo pravde pristupilo veoma ozbiljno", naglasio je Grubeša.

Prema njegovim riječima, planirano je da bi zatvor trebalo da bude kapaciteta do 350 pritvorenika i osuđenika, ako se računa po jednom zatvoreniku po ćeliji od 12 kvadrata, ali pošto standardi dopuštaju da u ćelijama mogu da budu i dva zatvorenika onda kapacitet zatvora može da raste do 600 lica.

On je rekao da će na početku rada zatvora biti zaposleno najnužnije osoblje.

"Zatvor se prostire na 180.000 metara kvadratnih i u njemu je dosta objekata i konačan broj zaposlenih trebalo bi da bude 273 osoba. Ali neće svi odmah početi sa radom jer se zatvor mora korak po korak stavljati u funkciju", naglasio je Grubeša.

On je izrazio nadu da neće trebati puno vremena da u zatvor od njegovog otvaranja bude smješten prvi zatvorenik.

Kamen temeljac za izgradnju ove vaspitno-popravne ustanove postavljen je 2006. godine, a rad po novom projektu počeo je 2010. godine.

Otvaranjem zatvora u Vojkovićima u opštini Istočna Ilidža, BiH će dobiti najsavremeniju i najsigurniju zatvorsku ustanovu, u odnosu na sve druge slične namjene u zemlji, ali i na Balkanu.

Ovo će biti jedini zatvor na nivou BiH koji će ispunjavati evropske standarde za smještaj osuđenih, što je posebno značajno ako se uzme u obzir činjenica da entitetske zavode karakteriše problem prekobrojnosti i neadekvatnih kapaciteta.

U Zavod za izvršenje krivičnih sankcija pritvora i drugih mjera BiH biće smješteni osuđenici i pritvorenici Suda BiH.